Община Плевен стартира работа по четири мащабни проекта, очаквани от гражданите от години

494

Община Плевен стартира работа по четири мащабни проекта, очаквани от гражданите от години

Четири мащабни проекта, които плевенчани очакват от години да се случат, вече са в ход и ще бъдат изпълнени до три години – изграждане на приют за бездомни животни, на многофункционалната спортна зала, ремонт на стадион „Плевен“ и реконструкция на кръговото кръстовище за квартал „Сторгозия“. „Половин година след началото на мандата, благодарение на съвместната работа между местната и държавната власт, и съдействието, което получаваме от народния ни представител Пламен Тачев, факт са първите стъпки и по четирите обекта, както и осигурени за това финансови средства“, обяви на редовно оперативно заседание на общинското ръководство в присъствието и на медиите кметът на Община Плевен, издигнат от ПП ГЕРБ, д-р Валентин Христов. На заседанието присъства и областният управител на Плевен Николай Абрашев във връзка с подписване на договор за представяне на държавен имот за приюта за бездомни животни.

„С решение на Министерския съвет Община Плевен получи собствеността върху имот - частна държавна собственост, за изграждане на приют за безстопанствени животни. Той се намира на ул. ,,Д-р Г. М. Димитров“ № 106 в гр. Плевен и представлява терен с площ 19 953 кв. м заедно с построените в него сгради“, информира д-р Валентин Христов. С изграждането на приюта ще се предотврати свободното придвижване на безстопанствени кучета на територията на града. Това ще намали популацията им и ще спомогне за предотвратяването на инциденти от ухапвания на гражданите от бездомните кучета. Във връзка с решението на МС в началото на днешното оперативно заседание на местната управа публично бе подписан договор между областния управител Николай Абрашев и кмета д-р Христов за предоставяне на имота за приюта. „Това е бивша ветеринарна клиника, която и през 2022 г. бе предоставена на Общината за същата цел. След като, обаче, не са били осигурени средства, имотът е върнат тогава обратно на Областна администрация. При ново представяне на проекта за приют за бездомни животни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, получихме уверение, че ще получим финансиране и затова задействахме отново цялата процедура по връщане на имота на Общината“, поясни при подписване на договора д-р Христов. „През последната седмица работихме интензивно, за да сме готови с договора за предоставяне на имота. Благодаря на Правителството на г-н Главчев за съдействието“, коментира и областният управител Николай Абрашев. Готовият проект ще бъде внесен до 1 юни в Министерски съвет, има обещано държавно финансиране, след което предстои стартиране в най-кратки срокове. Проектът е одобрен от МРРБ. 

Вторият дългоочакван проект за Плевен, по който са факт първите стъпки за реализирането, е изграждането на многофункционалната спортна зала. Тя е с капацитет от 3 200 души с 358 паркоместа. „Вече е извършена проверка на състоянието на изпълнените дейности и на вложените строителни материали при първия етап на започнатия строеж. Установено е, че изградените основи са в добро състояние. Разрешителното за строеж важи до 2025 г. От Министерството на младежта и спорта имаме потвърждение, че проектът за бъдещата зала отговаря на изискванията за международни състезания. Този проект също ще бъде внесен до 1 юни, имаме уверение от държавата за съдействие и осигурено финансиране“, информира д-р Христов. Стойността на проекта възлиза на около 30 млн. лв.

Третият важен проект, по който усилено се работи, е за ремонт на стадион „Плевен“. В момента по него е изготвен идеен проект, като първоначалният вариант е бил преработен и допълнен с лекоатлетическа писта. Предвижда се строително-ремонтните дейности да бъдат на два етапа. Стойността на проекта е изчислена на около 20 млн. лв.

Община Плевен има уверение за пълно съдействие от страна на държавата и по четвъртия основен за града инфраструктурен проект - реконструкция на кръговото кръстовище за квартал „Сторгозия“. За обекта е готов идейният проект.

„И четирите проекта ще бъдат осъществени до три години. Такива са ни плановете, имаме и уверение от страна на държавата, че това ще се случи. Първото финансиране в тази връзка в размер на 50 млн. лв. за Плевен тази календарна година е факт“, заяви кметът д-р Валентин Христов.

Свалете в PDF