Община Плевен се присъединява към инициативата в подкрепа на донорството и трансплантацията

843

Община Плевен се присъединява към инициативата в подкрепа на донорството и трансплантацията

       Община Плевен се присъединява за поредна година към инициативата в подкрепа на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки, който се отбелязва на 07 октомври. Мотото тази година е „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а основната цел е да се повиши информираността за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи.

       Надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ и в изпълнение на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. - 2023 г., ИА „Медицински надзор“ инициира осветяване на фасадите на емблематични сгради или обекти в зелена светлина – цветът на донорството и трансплантацията. В знак на солидарност Община Плевен ще освети на 07 октомври 2023 г. фасадата на Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ от 19.15 ч. до 20.15 ч. В периода от 16 до 26 октомври доброволци на Българския младежки червен кръст ще разпространяват информационни материали във всички областни градове на страната.

       В България към 06 октомври 2023 г. своя втори шанс за живот очакват 849 български граждани. От началото на годината до момента в страната успешно са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42 души. Освен това са извършени и 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки и 685 тъканни трансплантации.

       В глобален мащаб броят на нуждаещите се от органна трансплантация продължава да надвишава значително осигурените органи. По осреднени данни на Съвета на Европа през 2022 г. 39 хиляди човека са получили трансплантация, докато 48 хиляди са новите пациенти, регистрирани в листите на чакащите. Това означава, че на всеки час приблизително пет нови пациенти се добавят в списъка на тези, които се надяват на своя втори шанс. Средно 19 пациенти на ден не успяват да дочакат трансплантация.

        Инициативите на ИА „Медицински надзор“ за популяризиране на смисъла и значението на донорството и трансплантацията ще продължат и през месец ноември.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Уреди за пречистване на въздух получи като дарение детска градина в Плевен

Уреди за пречистване на въздух…

вторник, 27 февруари 2024
64

Централната част на Плевен грее в червено и бяло

Централната част на Плевен грее…

вторник, 27 февруари 2024
86

32 отбора от страната се включват в турнир по футбол „Национална купа 3 март“ в Плевен

32 отбора от страната се…

вторник, 27 февруари 2024
69

Плевен чества 3 март с тържествен ритуал, концерти и изложби

Плевен чества 3 март с…

вторник, 27 февруари 2024
147