ОБЩИНА ПЛЕВЕН ОТНОВО СЕ ВКЛЮЧВА В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА` 2022

753

ОБЩИНА ПЛЕВЕН ОТНОВО СЕ ВКЛЮЧВА В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА` 2022

За 21-а поредна година седмицата от 16 до 22 септември е обявена от Европейската комисия за Европейска седмица на мобилността с кулминация 22 септември – Европейски ден без автомобили. Инициативата представя екологичните и здравословни начини на придвижване, включително пеша, с обществен транспорт и/или с алтернативни транспортни средства. 

         Темата на ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА за 2022 г. е „По-добри връзки“. Темата е избрана, за да отрази желанието на хората от цяла Европа отново да осъществят връзка помежду си след месеци на изолация, забрани и ограничения. Традиционно Община Плевен се включва в кампанията с масова спортна проява, която тази година  ще се проведе на 20 септември, вторник,  като  мотото  е: „Комбинирай и се движи“.

Община Плевен отправя призив за придвижване до и от работните места или училище без личен автомобил в дните 20 и 21 септември, за да се стимулира ходенето пеша, ползването на обществен или алтернативен транспорт, като желаещите  да се включат могат да ни изпратят информация за броя на хората, които са се присъединили към инициативата.

Плевен е единственият град у нас с изцяло екологичен обществен транспорт – всички маршрути от градската транспортна мрежа се покриват от тролейбуси и електробуси.

         Община Плевен организира на 20 септември безплатно атракционно пътуване с първия плевенски тролей, по време на което всички пътуващи ще имат възможността да си направят снимки със символа на кампанията – Моби, и да получат билети за участие в томбола. Тролейбусът ще тръгне в 17 ч. от спирка „Подстанция“ (жк „Дружба) и ще се движи по линията на тролейбус № 5 по посока жп гарата, а от там ще се насочи към паркинга на Община Плевен, който ще е и сборен пункт на всички участници в събитието.

         В 18 ч.оттам ще тръгне символично шествие към Пеещия фонтан пеша или с алтернативни на автомобилите превозни средства за придвижване в градска среда – колелета, тротинетки, скейтбордове, ролери, ховърбордове . 

След това по-големите ще се включат във велопоход от читалище „Съгласие 1869“  по велоалеята на ул. „Вардар“, а по-малките – в обиколки по алеите в Градската градина. На финала всички ще станат част от открит урок по безопасно и правилно придвижване в града с велосипеди и тротинетки с участието на представител на КАТ и на ръководителя на клуба по БДП към Центъра за работа с деца.

На всички участници в събитието ще бъдат раздадени билети за участие в томбола с тематични награди, свързани с активния начин на живот.

В 18:45ч. пред сградата на ЦРД ще бъдат изтеглени печелившите билети.

С това спортно мероприятие Община Плевен участва в Национален конкурс на „НЕСТЛЕ ЖИВЕЙ АКТИВНО! 2022“ за финансиране на общински проект за изграждане на стрийт фитнес комплекс в парк „Кайлъка“.

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Над един милион хороводни стъпки със северняшки хора събират плевенчани

Над един милион хороводни стъпки…

понеделник, 26 септември 2022
115

Инициативата „Открий своя спорт“ организира Община Плевен в Европейската седмица на спорта

Инициативата „Открий своя спорт“ организира…

понеделник, 26 септември 2022
68

ИЗВЪРШВА СЕ  ТРЕТОТО ЗА ГОДИНАТА МИЕНЕ НА УЛИЦИТЕ В ПЛЕВЕН

ИЗВЪРШВА СЕ ТРЕТОТО ЗА ГОДИНАТА…

вторник, 20 септември 2022
763

 Отлага се обявеният на 21 септември  концерт  по повод Деня на Независимостта

Отлага се обявеният на 21…

понеделник, 19 септември 2022
1798