ОБЩИНА ПЛЕВЕН ОТНОВО СЕ ВКЛЮЧВА В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА` 2022

1792

ОБЩИНА ПЛЕВЕН ОТНОВО СЕ ВКЛЮЧВА В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА` 2022

За 21-а поредна година седмицата от 16 до 22 септември е обявена от Европейската комисия за Европейска седмица на мобилността с кулминация 22 септември – Европейски ден без автомобили. Инициативата представя екологичните и здравословни начини на придвижване, включително пеша, с обществен транспорт и/или с алтернативни транспортни средства. 

         Темата на ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА за 2022 г. е „По-добри връзки“. Темата е избрана, за да отрази желанието на хората от цяла Европа отново да осъществят връзка помежду си след месеци на изолация, забрани и ограничения. Традиционно Община Плевен се включва в кампанията с масова спортна проява, която тази година  ще се проведе на 20 септември, вторник,  като  мотото  е: „Комбинирай и се движи“.

Община Плевен отправя призив за придвижване до и от работните места или училище без личен автомобил в дните 20 и 21 септември, за да се стимулира ходенето пеша, ползването на обществен или алтернативен транспорт, като желаещите  да се включат могат да ни изпратят информация за броя на хората, които са се присъединили към инициативата.

Плевен е единственият град у нас с изцяло екологичен обществен транспорт – всички маршрути от градската транспортна мрежа се покриват от тролейбуси и електробуси.

         Община Плевен организира на 20 септември безплатно атракционно пътуване с първия плевенски тролей, по време на което всички пътуващи ще имат възможността да си направят снимки със символа на кампанията – Моби, и да получат билети за участие в томбола. Тролейбусът ще тръгне в 17 ч. от спирка „Подстанция“ (жк „Дружба) и ще се движи по линията на тролейбус № 5 по посока жп гарата, а от там ще се насочи към паркинга на Община Плевен, който ще е и сборен пункт на всички участници в събитието.

         В 18 ч.оттам ще тръгне символично шествие към Пеещия фонтан пеша или с алтернативни на автомобилите превозни средства за придвижване в градска среда – колелета, тротинетки, скейтбордове, ролери, ховърбордове . 

След това по-големите ще се включат във велопоход от читалище „Съгласие 1869“  по велоалеята на ул. „Вардар“, а по-малките – в обиколки по алеите в Градската градина. На финала всички ще станат част от открит урок по безопасно и правилно придвижване в града с велосипеди и тротинетки с участието на представител на КАТ и на ръководителя на клуба по БДП към Центъра за работа с деца.

На всички участници в събитието ще бъдат раздадени билети за участие в томбола с тематични награди, свързани с активния начин на живот.

В 18:45ч. пред сградата на ЦРД ще бъдат изтеглени печелившите билети.

С това спортно мероприятие Община Плевен участва в Национален конкурс на „НЕСТЛЕ ЖИВЕЙ АКТИВНО! 2022“ за финансиране на общински проект за изграждане на стрийт фитнес комплекс в парк „Кайлъка“.

 

Свалете в PDF