Обществено-експертният съвет по култура единодушно се обяви за възстановяване на къщата музей на Ангел Спасов

1029

   Единодушната си категорична подкрепа изразиха членовете на обществено-експертния съвет по култура за възстановяване на къщата музей на народния художник големия скулптор Ангел Спасов. Гражданска подписка с това искане бе внесена в Община Плевен и Общински съвет – Плевен, одобрение за инициативата са изказали близо 220 души. Задачата на обществено-експертния съвет бе да излезе със становище и да предложи решение на проблема на кмета на Община Плевен Георг Спартански.

   Присъстващите разказаха, че сградата е била къща музей до 2001 г., стопанисвана от ХГ „Илия Бешков”. През 2001 г. със заповед на кмета всички творби и лични вещи и документи на твореца са изнесени, а къщата е предоставена с решение на Общинския съвет на читалище „Развитие”. Днес около юридическия статут на читалището има въпросителни, тъй като съдебната му регистрация е изтекла през м. юли 2017 г., уточни началникът на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова. Имотът не само, че не се стопанисва добре, а е в тежко състояние, не е поддържан през годините, е констатирала на място комисия. Членовете на съвета бяха категорични, че за всички плевенчани ще е чест отново да има музей на Ангел Спасов и че става дума не само за къщата му, а за културната памет на града. В годините назад е имало и други подобни подписки, но последващи действия няма.

   Процедурата по връщане статута на къщата няма да е лека. Взето бе решение с протокол от заседанието на съвета да се предложи на кмета Георг Спартански да внесе предложение до общинските съветници да прекрати договора за отдаване на имота на читалище „Развитие” и да се упълномощи да предприеме всички необходими правни действия за възстановяване статута на къщата музей „Ангел Спасов”. След това ще трябва да минат определени процедури и в Министерство на културата, допълни г-жа Григорова. Важното е, че днес ние правим първа важна крачка към осъществяване на инициативата, каза още тя. 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Водоподаването в село Ясен ще…

понеделник, 10 декември 2018
70

Сведохме глави пред подвига на…

понеделник, 10 декември 2018
245

Сръчни деца майсториха украса в…

петък, 07 декември 2018
138

Съветниците не одобриха отпускане на…

петък, 07 декември 2018
245