Научните дискусии за значението на Плевенската епопея ще продължат и тази година

766

   В Плевен да продължи дискусията, започнала на 10 декември 2017 год. с участие на членовете на историческите дружества и академичните среди, са предложили от Руското историческо общество и Руското военноисторическо общество. За поканата съобщи на пресконференция в Община Плевен Румен Петков дни след визитата му в Москва. По думите му, форумът ще се проведе в края на м. май, а руската страна държи да е със специалното участие в него на кмета на Община Плевен Георг Спартански и на директора на РВИМ – Плевен, Емилия Зорнишка.

   Специални плик и картичка, изработени по повод 140-годишнината от Освобождението на България връчи г-н Петков на кмета Спартански и г-жа Зорнишка. Не може да не сме удовлетворени, че присъстват две снимки – на ген. Тотлебен и на ген. Столетов, т.е. Плевенската епопея е отразена наравно с Шипченската, подчерта Румен Петков. Той представи и брой на списание „Воронцово поле”, издавано от Руското историческо общество, в което изтъкна, че тържествата в Плевен по повод 140-годишнината от Освобождението на града са отразени по обективен и убедителен начин, с богат снимков материал, а близо половината брой е посветен на 10 декември 1877 год.

   От своя страна, кметът Спартански връчи на г-н Петков паметен знак, изработен по повод на 140-годишнината от Освобождението на Плевен. Той му благодари за активната дейност в организирането на честванията. 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Водоподаването в село Ясен ще…

понеделник, 10 декември 2018
70

Сведохме глави пред подвига на…

понеделник, 10 декември 2018
245

Сръчни деца майсториха украса в…

петък, 07 декември 2018
138

Съветниците не одобриха отпускане на…

петък, 07 декември 2018
244