Националната асоциация на секретарите на общини избра Плевен за домакин на първата си регионална среща

192

Националната асоциация на секретарите на общини избра Плевен за домакин на първата си регионална среща

Секретари на общини от седем области в страната се събраха в Плевен за първа от планираните общо четири до края на годината регионални срещи на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България /НАСО РБ/. Форумът се проведе в рамките на ден в Конферентната зала на сграда „Гена Димитрова“ с домакинството на Община Плевен и секретаря на Общината Соня Ганева. С добре дошли от името на местната власт гостите приветства и председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански.

„Радвам се, да ви приветствам с добре дошли в Плевен от свое име и от името на кмета на Общината д-р Валентин Христов. Именно в Плевен преди близо 27 години е било поставено началото на Националната асоциация на секретарите на общините у нас. Така настоящата регионална среща освен чисто работен, има и символичен характер – 27 години след началото Плевен отново е избран да бъде домакин на този форум“, обърна се към присъстващите доц. д-р Малкодански. Той посочи като основна задача на всеки представител на местната власт – администрация и общински съвети по места, реализирането на отговорно, компетентно и ефективно местно самоуправление в полза на хората. „Когато местната власт функционира правилно, ефективно и с мисъл за гражданите – тогава ще имаме развиващ се град и община. Пожелавам Ви ползотворна работа и всеки един от вас да бъде част от положителното развитие на своята община“, завърши обръщението си председателят на Общински съвет - Плевен.

От името на Националната асоциация на секретарите срещата откриха Силвия Даскалова – изпълнителен директор на асоциацията, и Румяна Дъчева – заместник-председател на УС на организацията. Те връчиха на доц. д-р Иван Малкодански и почетен плакет в израз на благодарност за доброто партньорство на организацията с Плевен.

Първата от поредицата регионални срещи на НАСО РБ събра в Плевен секретари на общини от областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен. По време на форума бе подчертана огромната натовареност на секретарите по време на местните избори във връзка с цялостната организация и техническа подготовка на вота за народни представители и членове на Европейския парламент на 9 юни. На места предстоят и частични избори за кметове на малки населени места.

Акцент бе и темата за управлението на човешките ресурси и важността на междуличностните взаимоотношения и работната среда. Лекция по темата представи Сезгин Бекир - доктор по психология и клиничен психолог, почетен член на НАСО РБ. Представено бе и пилотно проучване относно новите подходи в правната регулация за създаване и управление на безопасно пространство, където общините да тестват свои политики, иновативни услуги и бизнес модели контролирано. Проучването е реализирано съвместно с представители на Националния център за парламентарни изследвания /НЦПИ/- специализирано звено към Народното събрание.

По време регионалната среща бяха обсъдени и актуалните приоритети в работата на секретарите на общини, възможностите за обмен на опит и идеи, текущи проекти и инициативи, проведени бяха и тематични ролеви игри.

Свалете в PDF