Лидия Петкова е новият заместник-кмет по обществен ред и сигурност

422

Лидия Петкова е новият заместник-кмет по обществен ред и сигурност

Лидия Петкова е новият заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“ на Община Плевен. Досега тя оглавяваше дирекцията по обществен ред и сигурност в местната управа.

Г-жа Петкова е възпитаник на Академията на МВР, има и магистратура по право. Дългогодишният й опит в системата на Министерството на вътрешните работи включва опит в охранителна, криминална полиция и служба „Борба с организираната престъпност“. Тя е първата жена, работила в криминалната служба и първата жена в БОП. Занимава се със стрелба от ученическа възраст. Като служител в МВР, Лидия Петкова е Балкански и Републикански шампион по стрелба. В периода 2010 - 2020 г. г-жа Петкова е била началник на Районно полицейско управление - 6 години в Червен бряг и повече от 4 години на Първо районно полицейско управление в Плевен. Последната й длъжност, заемана в системата на МВР, е началник-отдел „Административен“ в Областната дирекция на МВР. Семейна е, с две деца и четири внука.

Като основни приоритети в работата си като заместник-кмет по обществен ред и сигурност Лидия Петкова посочва опазването на живота и здравето на населението, гарантиране спокойствието и сигурността на хората в общината, разширяване на изградената мрежа за видеонаблюдение, която да обхване нови зони, включително и парк „Кайлъка“:

„Превенцията и съвместната работа с полицията е практика, която доказано дава добри резултати и води до намаляване на престъпността. Изключителното взаимодействие с органите на реда дава възможност и за бърза обратна връзка при получени сигнали от гражданите.

Друг основен приоритет в работата ми като ресорен заместник-кмет ще бъде безопасността на движението, което е приоритет и на МВР, и на служителите в дирекция „Обществен ред и сигурност“. В тази връзка вече работим по конкретни задачи и една от тях е решаването на проблема с електрическите тротинетки. Този вид транспорт създава доста неудобства на гражданите на Плевен и конкретно в централната пешеходна зона. Водачите на тези превозни средства и родителите на малолетни и непълнолетни лица, които управляват тротинетки, трябва да са наясно, че има възрастови ограничения, заложени както в Закона за движение по пътищата, така и в наредбите на Общината и нарушителите подлежат на сериозни санкции. Правилата за индивидуалните електрически превозни средства /ИЕПС/ в община Плевен са регламентирани в действащата Наредба № 3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на общината. Съгласно текстове: лица под 14-годишна възраст нямат право да управляват ИЕПС. Лица на възраст от 14 до 16 години могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура, а навършилите 16-годишна възраст могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура и по уличната мрежа. Всички водачи на тротинетки до 18-годишна възраст са длъжни да използват предпазна каска. Освен това, движението на тротинетки е забранено в Градската градина, по пл. „Възраждане“, пл. „Стефан Стамболов“, ул. „Васил Левски“ - в зоната от пл. „Възраждане“ до пл. „Свободата“, пешеходните алеи в парк „Кайлъка“, на детските и спортните площадки. Длъжни сме да пазим както живота и здравето на нашите деца, така и на останалите граждани. И да спазваме законите. И това не е само наше задължение, но и на родителите, на учителите, на цялото ни общество“.

Свалете в PDF