Културни седмични прояви в Плевен 09 -15 септември

426

Културни седмични прояви в Плевен 09 -15 септември

ЛЕТЕН ТЕАТЪР

10 септември (вторник) - Националното турне „Концерти с кауза“ 2024. Турнето се организира в подкрепа на две важни каузи - в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми и в подкрепа на кампанията за повече българска музика в национален ефир. В Плевен публиката ще има възможност да се наслади на незабравими песни на популярни и обичани български изпълнители. На най-голямата лятна сцена в града ще излязат обичани от поколения български изпълнители Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Петя Буюклиева, Дует „Шик“, Милена Славова, Росица Ганева, дует „WEIL“, Искрен Пецов, Коцето Калки, Дует с кауза, Вокално трио „DEJA VU“, група „Спринт“, група „Хоризонт“, Красимир Недялков, група „ЖестиМ“. Специални гости ще бъдат децата и младежите от Музикален център Dori Dios - Плевен с ръководител Дори Люцканова, и Ивайло Иванов - поп изпълнител и автор на книгата "Господна награда". Концертът е под съпровода на оркестър „София“, водещ е Веселин Пренеров. Събитието се провежда със съдействието на Община Плевен. Място – Летен театър в парк „Кайлъка“, начало - 20.00 ч.;

 

11 септември (сряда) - Концерт „Извори“ на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ със специалното участие на „Симфониета“ - Враца. На сцената на Летния театър ще бъде изпълнена най-мащабната и знакова симбиоза във фолклорното ни музикално и танцово изкуство. Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще представи новаторския си концерт под съпровода на Врачанската филхармония, в който ще участват над 140 човека. Диригент на концерта е маестро Георги Андреев, композитор и директор на ансамбъла. Билети в мрежата на Ивентим и билетна каса за Арт събития - пл. "Свобода" 19. Място на концерта – Летен театър в парк „Кайлъка“, начало - 20,00 ч.;

 

12 септември (четвъртък) – Концерт на Мария Илиева. Кралицата на българската поп музика Мария Илиева ще направи дългоочакван концерт в Плевен, част от турнето ѝ 100 причини. С нови аранжименти ще прозвучат емблематичните хитове „Лунен сън”, „Нищо”, “Alright”, „Крадена любов”, „Играя стилно”, „Остани тази нощ”, „Любов” и много други, както и най-новият сингъл „100 причини". Музикантите до Мария ще бъдат някои от най-ярките имена на българската сцена – Георги Янев (китара, МД), Мартин Ташев (тромпет, вокали), Венци Марков (пиано), Николай Костадинов (бас), Васил Вутев (барабани), Боян Христов – беквокали. „Отдавна не съм правила концерт в Плевен и ми липсва,” споделя Мария. „Нямам търпение да се срещнем, обещавам ви поне 100 причини да се чувствате добре, елате да ги умножим по 2!”. Турнето на Мария Илиева „100 причини” вече премина през Летните театри на Стара Загора, Варна, Пловдив и Русе и подари на публиката вълшебно изживяване. Несъмнено завършекът на лятната обиколка в Плевен ще бъде нещо незабравимо. Билетите за концерта са в продажба в мрежите на Eventim и Grabo. Място - Летен театър в парк „Кайлъка“, начало – 20,00 ч.

 

ЕСЕНЕН ДЖАЗ ФЕСТ “ПЛЕВЕН” 2024

12 – 14 септември - С концерта Everybody need`s a little more jazz на Симфониета “София”, Джаз формация “София”, Венци Благоев и Ана Топалова в Плевен ще бъде открит VIII-ят Есенен джаз фест “Плевен” 2024. Начало на концерта - 20,30 ч. Сцената за тази първа музикална проява, както и за концертите в следващите две музикални вечери, ще бъде паркът на Регионалния исторически музей. На 13 и 14 септември началото е в 20,00 ч. Autumn Jazz Pleven`2024 се организира от Община Плевен и е част от годишния културен календар. Вход свободен!  

 

ЗАЛА „КАТЯ ПОПОВА“

11 септември (сряда) - Концерт „Ние сме сред вас“ на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания - Плевен. През 2024 г. се навършват 15 години от предоставянето на социални услуги от Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – Плевен / ЦСРИДУ/. Началото е поставено през далечната 2009 г. През изминалите години от подкрепата на Центъра са се възползвали дългосрочно над 270 деца, в настоящия момент услугите му ползват ежеседмично 54 потребители. В концерта „Ние сме сред вас“ ще се включат деца и младежи от социалната услуга, хор „Дори диос“, народната певица Калинка Рачева, балетно-театрална школа „Спирит“ и др. Вход свободен!

Вместо с цветя, може да подкрепите организаторите от ЦСРИДУ чрез кутията за дарения, която ще бъде поставена в зала „Катя Попова“ по време на концерта. Начало – 17,30 ч.

 

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ИЛИЯ БЕШКОВ“

12 септември (четвъртък) – Изложба на художника Иван Велчев – Йово. Иван Велчев - Йово, е роден през 1949 г. в Плевен. През 1968 г. завършва Музикалното училище в града, а през 1974 г. – училището за художествени занаяти в София. От 1975 г. участва в общи и групови изложби в страната и чужбина, в международни симпозиуми и биеналета в България, Австрия, Швейцария, Германия, Унгария, Полша, Гърция. Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в България, Белгия, Германия, Словакия, Полша, Унгария. Преди броени дни откри изложба живопис в Добрич. Удостоен е с много национални и международни награди за живопис. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и художествени галерии в страната, както и на частни колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Финландия, Франция, Испания, Италия. Творческите му търсения и изяви са в различни направления – рисунка, графичен дизайн, живопис, графика, колаж, фотография. Член е на Съюза на българските художници от 1991 г. Живее и работи в Плевен. Място на изложбата – ХГ „Илия Бешков“, начало - 18.00 ч. 

 

АРТ ЦЕНТЪР 2 - КЪЩА НА ХУДОЖНИЦИТЕ

13 септември (петък) – Самостоятелна изложба „Пъзел“ на Ралица Енчева. С експозицията се поставя началото и на новия творчески сезон в Къщата на художниците. Събитието обещава да потопи посетителите в уникален свят от форми и цветове, характерни за творчеството на авторката. Заповядайте да се насладите на тази вълнуваща експозиция и да споделите вдъхновяваща вечер в галерията. Откриването - 18,00 ч.

 

АРТ ЦЕНТЪР 3 - ТВОРИТЕЛНИЦА О'ПИСМЕНЕХЪ!

9 септември (понеделник) - Изложба - текстил на Ирина Николова. Ирина Николова е носител на званието народен майстор на Украйна по тъкачество, дългогодишен преподавател по декоративно-приложно изкуство "Тъкачество" в Украйна и България, композитор, преподавател и блестящ музикант на традиционния украински музикален инструмент бандура, хорист в няколко украински хорови и оперни формации, по настоящем артист-хорист в Общински хор "Гена Димитрова" - Плевен. Откриване на изложбата - 18.00 ч.

 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

12 септември (четвъртък) – Фотографска изложба „Там, където губя себе си" на Яница Генова. Там, където губя себе си" е серия, направена на няколко острова и един круизен кораб. Яница Генова е сред четиримата селектирани от жури фотографи в брой №1 на списание Obscura Magazine. Тя е родена през 1994 г. в Плевен. Изучава педагогика, фотография и изкуствознание в София. Интересът ѝ към фотографията започва на 14-годишна възраст. Обича да експериментира както в цвят, така и в черно и бяло. Работи като видеооператор и фотограф на свободна практика. Нейните фотографии насърчават бавното живеене, съзерцанието и вглеждането в произхода на нашата реалност. През 2023 г. Яница става финалист на фестивал на уличната фотография в Рим. Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд култура. Място - Регионален исторически музей – Плевен, откриване – 17,00 ч.

 

РЕГИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ 

11 септември (сряда) - Панихида в памет на загиналите воини в Третия щурм за Освобождението на Плевен по време на Плевенската епопея 1877 г. Организатори са Регионалният военноисторически музей и Община Плевен. Място - пред Костницата в „Скобелев парк-музей”, начало – 10,30 ч.

 

11 септември (сряда) - В Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще бъде открита постерна изложба с табла и движими културни ценности „Историята на Скобелев парк-музей” по повод 120 години от началото на изграждането на „Скобелев парк-музей”. Откриване - 11.30 ч.

 

ДКТ „ИВАН РАДОЕВ“ 

15 септември (неделя) – Премиера на спектакъла ''Есенна соната'' от Ингмар Бергман. Какъв е ефектът върху човек от чувството на непринадлежност към съществото, с което се идентифицира и самоопределя в първите етапи от живота си – майката? Пораства ли човек, който се е чувствал изоставен и самотен в детството си, или застива в момента на травмата? Възможна ли е прошката? Върху тази вихрушка от чувства се изгражда и развива тази история за любовта, като изначална човешка потребност. В ролите публиката ще види: Йоана Буковска (гост), Мариета Калъпова, Камелия Хатиб, Адриан Филипов. Режисьор - Детелина Станева. Сценография, костюми и визуална среда - Теодора Федя Цанова. Композитор - Петя Диманова. Начало – 19,00 ч.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Тази събота: „Фестивал на семейството“ в Плевен с Дара, Нина Николина, участници в „Гласът на България“, водещи – Иван и Андрей

Тази събота: „Фестивал на семейството“…

четвъртък, 26 септември 2024
175

Нов общински съветник положи клетва в Общински съвет - Плевен

Нов общински съветник положи клетва…

четвъртък, 26 септември 2024
110

Общински съвет - Плевен заседава на 26 септември, нов общински съветник полага клетва

Общински съвет - Плевен заседава…

сряда, 25 септември 2024
224

Битката при Страцин от 1944 г. пресъздават край плевенското село Брестовец

Битката при Страцин от 1944…

сряда, 25 септември 2024
163