Културен седмичен афиш на Плевен 22 - 28 юли

58

Културен седмичен афиш на Плевен 22 - 28 юли

ЛЕТЕН ТЕАТЪР – ПЛЕВЕН

23 юли (вторник) – Стендъп комедиантите Димитър Иванов - Капитана, Георги Кючуков и Димитър Донски гостуват на плевенска сцена, спирката е част от турнето им с шоуто „Златните момчета“;

25 юли (четвъртък) – Концерт на фолклорен ансамбъл „Българе” – Пред жителите и гостите на Плевен, Национален фолклорен ансамбъл "Българе", със съдействието на Община Плевен, ще представи своя вълнуващ и емблематичен проект "ПАИСИЙ". Плевенският клуб „Северняците“ с ръководител хореографа Джейлян Демирев ще има специално участие в предстоящия спектакъл. Плевенските танцьори са избрани от екипа на хореографа и продуцент на „Българе“ Христо Димитров за откриването на концерта. Начало – 20:30 часа, Билети за спектакъла могат да се намерят на касите на EasyPay, както и онлайн на www.epaygo.bg. Ансамбъл „Българе“ не е гостувал в Плевен от 2019 година.

26 юли (петък) – Концерт на група „СкандаУ”- След концерта в Арена София, група „СкандаУ“ тръгват на турне в страната и спирката им в Плевен ще бъде на сцената на Летния театър. По време на гостуването си в Плевен групата организира и кастинг за таланти, без предварително записване. Начало на концерта в Летния театър – 20:30 часа.

 

ПЪТУВАЩ КИНОФЕСТИВАЛ “ФИЛМИРАЙ”

Всяка вечер от 25 до 27 юли 2024 г. в парка на Регионалния исторически музей в Плевен, начало на прожекциите - 21.00 часа. Вход свободен!

25 юли (четвъртък) – Представяне на премиерния филм „Защото обичам лошото време“ с Неда Спасова и Владимир Михайлов в главните роли. Филмът се радва на радушен прием в кината и спечели наградата на публиката на София Филм Фест`2024.

26 юли (петък) – Комедията „Жената на президента“, почиваща на действителни събития от съвременната история на Франция. Голямата Катрин Деньов се превъплъщава в съпругата на бившия президент на републиката Жак Ширак. Несигурна и напълно зависима от него в началото, тя претърпява истинска трансформация и се превръща в ключова медийна фигура. Номиниран за множество национални награди, филмът беше представен с голям успех на фестивала Киномания в София.

27 юли (събота) - Представяне на българския филм „Диада“. Носител на редица награди от фестивала „Златна Роза“ и отличен с голямата награда на международен фестивал в Талин, Естония, той разказва историята на 16-годишно момиче от малък град и пречките, с които се сблъсква в желанието си да замине при майка си в Америка и да учи рисуване. Освен младите изпълнители на главните роли, във филма ще видим още Силвия Лулчева, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Ирмена Чичикова.

 

ЛЯТНА КИТАРНА АКАДЕМИЯ

26 юли (петък) – Лятна китарна академия: Солови изпълнения. Място - ХГ Дарение “Колекция Светлин Русев”, начало – 10:00 ч., вход свободен;

26 юли (петък) – Лятна китарна академия: Солови изпълнения. Място - Артцентър “Плевен”, начало – 10:00 ч., вход свободен;

26 юли (петък) – Лятна китарна академия: Концерт на китарните ансамбли. Място - зала “Катя Попова”, начало – 18:00 ч., вход свободен.  

 

АРТ ЦЕНТЪР „ПЛЕВЕН“

24 юли (сряда) – Изложба живопис и графика на Пламен Пенов, Юри Буков, Стилиян Атанасов и Павлин Ковачев. Начало – 18:00 часа.

 

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "ХР. СМИРНЕНСКИ"

23 юли (вторник) - В рамките на 15-ото издание на Детския летен университет ще се проведе психологически тренинг за емоционална интелигентност “Увереното дете – това съм аз”. Водещ - психологът Диана Ганчева, начало – 10:30 ч.;

25 юли (четвъртък) – В рамките  на Детски летен университет: Детско танцово студио “Веселие”, водещ: хореографът Надя Тодорова – в Регионалната библиотека “Христо Смирненски”, начало – 10:30 часа.

 

ХГ „ИЛИЯ БЕШКОВ“

Изложба на дванадесетте картини, дарени от семейството на експосланика на Германия Валтер Левалтер и неговата съпруга Регина, е представена в Камерната зала на ХГ „Илия Бешков“. Творбите, които вече са част от фонда на галерията, са на именити съвременни български творци, което определя и високата им художествена стойност. Доброто приятелство с акад. Светлин Русев, чието дело са пет от платната /„Светла къща“, „Къщи в червено“, „Глава“, „Акт“, „Тъмен пейзаж с бял кон“/ насочва дипломата да направи дарението именно за неговия роден град Плевен. 

 

В Художествена галерия “Илия Бешков” е подредена ретроспективна изложба по повод 140 години от рождението на Ангел Спасов - един от основателите на Дружеството на плевенските художници, автор с богато творчество в областта на скулптурата, живописта и рисунката. За ценителите на изкуството изложбата ще продължи до края на август.

 

НЧ „СЪГЛАСИЕ 1869“

В читалището продължава инициативата Малка лятна балетна академия за всички деца над 4-годишна възраст, които мечтаят да научат основите на най-грациозния танц. Заниманията са всеки вторник и четвъртък от 10.00 до 11.00 часа в Балетната зала на читалището. Изисква се предварително записване на тел.: 064/82 42 42 и 0895 807777. Такса на посещение: 10 лв. /група се сформира при минимум 5 записани/. Следващи дати със занимания: 23 и 25 юли.

Свалете в PDF