Изложба за успешното завършване на шестима млади медици от ромски произход откриха днес

2966

Изложба за успешното завършване на шестима млади медици от ромски произход откриха днес

   Фотоизложба „Обърни представите” беше открита днес в Телекомуникационния център в Медицински университет – Плевен. Тя е съставена от портрети на участници в Стипендиантската програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи, с подкрепата на Програмата по обществено здравеопазване на Институт „Отворено общество” – София, по която трима плевенски лекари са били ментори. С тази инициатива се отбелязва успешното завършване на медицинското образование на шестима млади лекари от ромски произход. Показан беше и кратък филм, в който някои от новозавършилите медици разказват как Стипендиантската програма е повлияла на техния живот и мотивацията им за успешна професионална реализация.

   „Всеки ден човек научава нещо ново, така стана и с мен днес. Както камерата обръща образите наобратно, така е и с човешкото око – върху ретината нещата са обърнати надолу, а мозъкът ни ги преобръща и ги поставя в „правилната посока” нагоре. Ако и ние не възприемаме ромите само по външността, ако включим и мозъка, ще видим, че те са хора като нас. Аз никога не съм подхождал с предубеждение към хората, да ги преценявам според цвета на кожата. Още повече, че не можем механично да слагаме под един знаменател цяла общност според проявите на отделни нейни представители. Трябва да дадем поне равна възможност за развитието им. Стипендиантската програма е пример как нещата могат да се случват с немного пари, но с последователност и вяра, че има смисъл”, се обърна към присъстващите кметът Георг Спартански.

   От 2008 г. до момента Стипендиантската програма е подкрепила над 200 младежи от ромски произход, повечето от които вече се реализират в различни професионални медицински направления.

 

Свалете в PDF