Изложба с творби от фонда на ХГ „Илия Бешков” откриват във Велико Търново

2841

Изложба с творби от фонда на ХГ „Илия Бешков” откриват във Велико Търново

   Изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков” - Плевен представя 90 творби на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. Колекцията включва имената на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Изложбата ще бъде открита днес в 17.00 часа в изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

   Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика, с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство. Българската илюстрация води  началото си от първите години на   ХХ в. По думите на Любен Зидаров - едно от големите имена в националната ни книжна графика, тя „започва тихо, без претенции, под крилото на живописта, на декоративното изкуство и на графиката”. Първото поколение български художници, работили като илюстратори, дават добра основа на следовниците си - Борис Ангелушев и патронът на плевенската галерия Илия Бешков, извеждат българската илюстрация като автономно звучно изкуство и със собствен профил на обучение в Художествената академия - София. Редом с „приобщаването” на този вид печатна графика, важна роля  в процеса изиграват държавните издателства, които в края на 60-те и началото на 70-те години на XX в. създават благоприятни условия за развитието ѝ. Резултат от това са наградите, които нашите художници получават от националните изложби на българската илюстрация и оформление на книжното тяло и от международни изложби.

   Изложбата се реализира като част от националните културни прояви по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен ще бъде домакин на конференция „Иновации и предприемачество”

Плевен ще бъде домакин на…

понеделник, 18 март 2024
113

Община Плевен подписа с МРРБ първите споразумения за финансиране на общински инфраструктурни проекти

Община Плевен подписа с МРРБ…

понеделник, 18 март 2024
210

Община Плевен и „Лайънс клуб Плевен Мизия“ с меморандум за сътрудничество за ремонт на четири детски площадки

Община Плевен и „Лайънс клуб…

понеделник, 18 март 2024
184

Културен седмичен афиш на Плевен 18 – 24 март

Културен седмичен афиш на Плевен…

понеделник, 18 март 2024
327