Изложба с българските олимпийци по природни науки „Моите будители“ гостува в Плевен

426

Изложба с българските олимпийци по природни науки „Моите будители“ гостува в Плевен

       Изложба „Моите будители“, която показва българските олимпийци по природни науки и техните ръководители, ще бъде открита в Плевен днес. Най-добрите български ученици представят страната ни на най-престижните Международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика.

       Официалното откриване е от 11.00 ч. във фоайето на зала „Катя Попова“. Изложбата, която се представя с подкрепата на Община Плевен, ще продължи до 7 май.

       В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват 4 ученици от Плевен, които са спечелили 5 медала за България – 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови. Това са:

  • Крум Александров (МГ „Гео Милев“) – златен медал от Международната олимпиада по химия и сребърен медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия;
  • Михаил Банков (МГ „Гео Милев“) – сребърен медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика;
  • Виктория Иванова (МГ „Гео Милев“) – бронзов медал от Международната олимпиада по биология;
  • Ясмин Ердим (МГ „Гео Милев“) – бронзов медал от Европейската олимпиада по информатика за момичета.

       През 2023 г. от всички международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала - 17 от тях са златни, 32 сребърни и 41 бронзови.

       Изложбата е създадена от ФАНТАСТИКО ГРУП, бенефициент на инициативата през 2023 г. е Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

       Проектът „Моите будители“ подкрепя каузи и проекти в сферата на образованието и културата и представя личности с изключителни постижения. Инициативата се провежда за трета поредна година, до този момент са дарени 150 000 лв. Плевен е седмата локация, на която тази година е представена изложбата „Моите будители”.

       Автор на фотосите в проекта е фотографът Костадин Кръстев - Коко.

Свалете в PDF