Историята на съвременната българска артилерия представя изложбата „Родена край Одрин”

50

Историята на съвременната българска артилерия представя изложбата „Родена край Одрин”

       Гостуващата изложба на Регионален исторически музей - Велико Търново „Родена край Одрин”, ще бъде открита днес в 16.30 ч. в изложбената зала на Панорама „Плевенска епопея 1877”. Изложбата представя моменти от историята на съвременната българска артилерия, основите на която се поставят по време на Балканската война 1912 - 1913 г.

       Ще бъдат представени над 70 стендови модела и диорами на артилерийски системи, които са били на въоръжение в Българската армия през годините. Макетите са в мащаб 1/35 и са изработени от моделистите от „Манта модел клуб”, „Scale Models Club – Bulgaria“ и моделистите Ангел Йовчев, Ангел Димитров, Борислав Асенов, Валентин Велков, Валентин Горанов, Георги Цанков, Красен Георгиев, Калин Меродийски, Стефан Стефанов, Цветелин Иванов, Чавдар Георгиев.

       В експозицията са включени и два по-нови клона от развитието на артилерията – ракетно въоръжение и бронетанкова техника.

       Представени са и 18 табла с оригинални фотоси от епохата, предоставени от Държавен военен архив и РИМ - Габрово, лични архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев и Симеон Цветков.

       Изложбата е интересна както за възрастни и хора, интересуващи се от военна история, така и за най-малките деца, защото е предизвикателство да сътвориш макет на оръдие, танк или ракетна установка.

       Заповядайте на откриването, за да научите още много любопитни подробности лично от авторите на изложбата - д-р Симеон Цветков и Стефан Стефанов от РИМ - Велико Търново.

       За година и половина изложбата е обиколила повече от 10 музея, била е разгледана от над 15 000 посетители и още предизвиква интерес.

       Изложбата ще остане експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” до 15 септември 2024 г.  

Свалете в PDF