Испанският оркестър „ЛА ТУНА” гостува за втори път в Плевен на 14 и 15 юли

2254

Испанският оркестър „ЛА ТУНА” гостува за втори път в Плевен на 14 и 15 юли

Вече познатият и любим испански оркестър „ЛА ТУНА” отново ще бъде гост на Плевен в дните 14 и 15 юли. Първата им изява ще е дефиле, което ще започне в 18.00 часа на 14 юли /четвъртък/ от сградата на ДКТ „Ив. Радоев” и ще продължи до централния площад „Възраждане”. На 15 юли оркестърът ще изнесе концерт в двора на  Регионалния исторически музей с начало в 20.00 часа, входът е свободен.

 „ЛА ТУНА” е оркестърът на Университета в град Алкала Де Енарес – родното място на Мигел Сервантес,  и е  част от нематериалното културно наследство на Испания. Началото е поставено преди пет века , когато бедни студенти, наричани от местното население„сописти“ /от исп. sopa, в превод супа/ започват да свирят в ханове и таверни за купичка супа. Неповторимата жизненост на изпълненията привлича и други студенти и така пет века по-късно оркестърът е емблема на университета, чието име носи. „Ла Туна“ участва във всички събития, организирани от университета, като сред тях е церемонията на най-авторитетното отличие за испаноезична литература – наградата „Мигел де Сервантес“, връчвана от Негово Величество Крал Фелипе II. Знаково е участието на „Ла Туна“ в ежегодното възпоменание за Мигел де Сервантес и откриването на празниците на града от балкона на Кметството.

           Оркестърът участва в редица фестивали в Испания, Португалия и Нидерландия, където печели наградата за „Най-добър Туна“. Десетки градове от всички континенти са имали удоволствието да са домакини на концертите на „Ла Туна“ – от Хонконг до Ню Йорк, от Токио до Буенос Айрес, от Москва до островите Фиджи. По време на тези турнета оркестърът получава множество награди и отличия като „Ключовете на града“  от Санта Марта в Колумбия и почетното звание „Гражданите на честта“ във Венецуела. “Ла Туна“ представя Испания в редица международни културни изложения и панаири – Международен панаир в Тайван, Испанската културна седмица в Израел, Палестина и Бряг на Слоновата кост, изложба в Япония.

             „Ла Туна“ с гордост представя испанските традиции и завладяващата си музика по света. Те свирят и пеят в престижни театри, правят улични дефилета, серенади на изискани дами и участват в музикални състезания. Репертоарът им е богат и включва класическа музика, испански фолклор, популярни песни. „Ла Туна“ пази и развива т.н. „зарзуела“, която е създадена през 1600 година и е вид музикален театър с песни и танци. Днес те са осъвременили тази музикална форма и тя звучи като популярни музикални пиеси, но така се поддържа вековната испанска традиция. Всичко, което поднася на публиката „Ла Туна“, е спектакъл, изпълнен с емоционална музика, много оживление и радост.

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

ТРОЛЕЙБУС № 33 ЩЕ СЕ ДВИЖИ ПО ПРОМЕНЕН МАРШРУТ НА 19 АВГУСТ

ТРОЛЕЙБУС № 33 ЩЕ СЕ…

четвъртък, 18 август 2022
610

Ограничава се движението по обходния път при Долни Дъбник в посока София- Плевен

Ограничава се движението по обходния…

четвъртък, 18 август 2022
453

Наземна обработка срещу комари ще се извърши от  12 до 15 август

Наземна обработка срещу комари ще…

четвъртък, 11 август 2022
869

ОБЩИНА ПЛЕВЕН ВЕЧЕ ИМА РЕКУЛТИВИРАНО ОБЩИНСКО ДЕПО ЗА ТВЪРДИ БИТОВИ ОТПАДЪЦИ

ОБЩИНА ПЛЕВЕН ВЕЧЕ ИМА РЕКУЛТИВИРАНО…

четвъртък, 04 август 2022
1157