Художествена съкровищница показва Обединена българска банка в Плевен

2730

Художествена съкровищница показва Обединена българска банка в Плевен

         Уникална изложба, озаглавена „Не/познати”, представяща творби и антикварни предмети от Златния фонд на Обединена българска банка, беше открита в залите на ХГ „Илия Бешков”. Гости на събитието бяха Франк Янсен - член на УС на ОББ, кметът Георг Спартански, заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов, председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

         Изключително рядко в България е една финансова институция да да инвестира в изкуство по такъв впечатляващ начин. Благодарни сме на ОББ за прецизно подбраната колекция на едни от най-известните български класици и съвременни автори и за това, че Плевен е един от градовете, в които тя се представя, с тези думи откри церемонията директорът на ХГ „Илия Бешков” Мирослав Минчев.

         Оценявам големия социален жест на ОББ да съхрани едни от най-ценните творби на български автори и да направи тази художествена съкровищница достояние на почитателите на изящното изкуство в страната, каза в приветствието си кметът Георг Спартански.

         Колекцията на ОББ съдържа 225 произведения на изобразителното изкуство и антикварни предмети. В Плевен са представени 47, част  от тях са тематично обвързани със 140-годишнината от началото на Руско-турската освободителна война 1877-78 гг. и Плевенската епопея.

         Изложбата ще бъде открита до 08 юли.

Свалете в PDF