ХГ “Илия Бешков” представя ретроспективна изложба по повод 140 години от рождението на Ангел Спасов

89

ХГ “Илия Бешков” представя ретроспективна изложба по повод 140 години от рождението на Ангел Спасов

Ретроспективна изложба по повод 140 години от рождението на Ангел Спасов - един от основателите на Дружеството на плевенските художници, автор с богато творчество в областта на скулптурата, живописта и рисунката, ще бъде представена в Художествена галерия “Илия Бешков” в Плевен. Откриването на изложбата е в четвъртък, 20 юни, от 18:00 ч. На вниманието на посетители ще бъде предложен и каталог, представящ творчеството на Ангел Спасов.

Ангел Спасов (1884 – 1930) е роден в Плевен. Скулптор без аналог в българската пластика, радетел за творчество и учител на поколения плевенски художници, едно от преоткритите имена в българската художествена история. Учи живопис при проф. Иван Мърквичка и скулптура при проф. Жеко Спиридонов. Първите му творчески стъпки съвпадат с едно изключително тежко време на три последователни войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Скулптурните композиции от този период – малки по размер творби с етюдно-импресионистичен характер, са посветени на военните трагедии.

През 20-те години на XX в. Ангел Спасов създава голяма поредица композиции и портрети, между които и триптиха „Разпятие“. След 40-те години, интересът на автора е насочен изцяло в областта на портрета – скулптира образите на съвременници, вае бюстове на исторически личности.

До 1930 г. Ангел Спасов работи и в областта на живописта – портрет, фигурална композиция и пейзаж. Днес цялото художествено наследство и библиотека на Ангел Спасов се съхранява в ХГ „Илия Бешков” - Плевен.

До смъртта си през 1974 година Ангел Спасов живее и твори в родния Плевен. Родната му къща се намира на ул. „Трапезица“ № 18 и през 2023 г., с решение на Общинския съвет, тя бе предоставена за безвъзмездно ползване на младежкото сдружение "ОбзорАрт" за база на Младежки център за неформално образование.

Свалете в PDF