Горещи летни приключения с ориентиране и каяци преживяха плевенски деца

154

Горещи летни приключения с ориентиране и каяци преживяха плевенски деца

       Детски приключенско-образователен лагер „Горещи летни приключения с ориентиране и каяци“ стана част от ваканционната програма на децата в Плевен. Идеята за лагера е на Туристическо дружество „Кайлъшка долина“, Спортен клуб по ориентиране „Север“ и Каяк клуб за воден туризъм, с подкрепата на Общината. Община Плевен подсигури приключението чрез финансиране за специализираната екипировка, инструктори и квалифициран планински водач.

       В два поредни дни групата от близо 20 деца на възраст от 8 до 11 години имаше своите незабравими приключения по суша и вода в защитената местност Кайлъка и хижа „Среброструй“.

       В първия ден участниците в лагера се запознаха с начина на работа с карта и компас, които им бяха необходими за придвижването от началото на парк „Кайлъка“ до хижа „Среброструй“. Обучението продължи и с практическа част - преход в непозната местност с помощта на карта и компас по маршрут през м. Стражата до настаняването и почивка в хижа „Среброструй“. Сред красивата природа децата имаха възможност да се включат в опознавателни игри, щафета и състезание по ориентиране в горска местност.

       Ден втори започна със сутрешна физическа разгрявка, след което програмата продължи с туристически преход до язовир „Кайлъка“ и емоцията от управлението на каяци. Преди да се впуснат в приключението по вода, децата научиха къде и как са се появили тези лодки, какви видове има, каква екипировка е нужна и как се гребе с туристически каяк. Водното забавление постави подобаващ финал и на двудневното ваканционно приключение.

Свалете в PDF