Фестивал на духовите оркестри ще има, съветниците не върнаха в Културния календар симпозиума по скулптура

1932

Фестивал на духовите оркестри ще има, съветниците не върнаха в Културния календар симпозиума по скулптура

     Общинските съветници гласуваха днес връщане в Културния календар на Община Плевен на второто издание на Биг бенд феста „От бай Дико до „Тико, Тико…”. Предложението за това беше направено от Постоянната комисия по култура, вероизповедания и международна дейност към Общински съвет – Плевен, чиито членове го подкрепиха единодушно на извънредно заседание на комисията. В подкрепа на предложението бяха подчертани огромният интерес, който предизвика първото издание, както и, че участващите оркестри са на високо ниво. След близо час дебати 27 от съветниците гласуваха „за” фестивала.

     Дискусия се състоя и по отношение провеждането на Международния симпозиум по скулптура с финансиране до 50 000 лв. Предложението беше внесено с условие да се направи промяна в статута на инициативата. Членовете на комисията споделиха мнение, че всяко издание на инициативата трябва да се предхожда от широко публично обсъждане на тема на скулптурите и след нейното избиране да се определи къде ще е най-подходящо да бъдат разположени готовите произведения. „За” провеждането на второто издание на симпозиума по скулптура гласуваха 16 съветници, „против” – 7, „въздържал се” – 13. Така предложението за връщане на инициативата в Културния календар не беше прието.

     В началото на днешното заседание деца от ЦНСТ и от СУ „Иван Вазов”, които участват в кръжока по приложна дейност към Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Плевен, поздравиха Общински съвет – Плевен, и ръководството на Общината с един от най-българските празници – Баба Марта.

Свалете в PDF