Екип на Световната банка посети Плевен за оценка на бизнес средата

1687

Екип на Световната банка посети Плевен за оценка на бизнес средата

       Екип на Световната банка по проекта „Готови за бизнес в България“ се срещна с ръководството на Община Плевен и експерти от местната администрация във връзка с изготвяне на сравнителна оценка на бизнес средата и определяне на добрите практики, които могат да се приложат и на други места. Проучването на екипа включва 6 общини за 12 месеца, като освен Плевен, останалите са Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна. Резултатите от националното проучване, което се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия, ще бъдат обобщени в доклад през пролетта на 2024 г.

       Гостите в Плевен бяха посрещнати от кмета на Общината д-р Валентин Христов и заместниците му г-жа Маргарита Бахнева и инж. Владислав Иванов. В началото на срещата д-р Христов представи накратко бизнес климата в региона и подчерта желанието на Плевен за привличане на нови инвеститори и стремежа в тази връзка на местна управа за създаване на благоприятна бизнес среда и условия за работа. След встъпителната си част, дискусията продължи с разговори на екипа по проекта с ресорните експерти в Община Плевен.

       Изследването „Готови за бизнес в България“ се реализира от екипа на Световната банка под егидата на Министерски съвет и в сътрудничество с други институционални заинтересовани страни на национално и местно ниво. Чрез проучването ще се наблюдава и анализира регулаторната среда в България в пет области, свързани с жизнения цикъл на малкия и среден бизнес: Стартиране на бизнес; Местоположение на бизнеса; Свързване към комунални услуги; Разрешаване на спорове; Бизнес несъстоятелност.

       Във всички изброени области ще бъдат оценени и Устойчивостта на екологичната среда и Цифровизацията на бизнеса. За целите на проучването ще бъдат предоставени въпросници на български език към бизнеса, като местните власти в шестте общини играят основна роля при проверката на попълнените данни, както и при допълнения от административната компетенция.

        Проучването в България е част от мащабен проект, включващ общо 11 други държави-членки на ЕС: Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Испания.

Свалете в PDF