Дружеството на писателите в Плевен отбеляза 40-годишен юбилей

128

   Тържество по повод 40 години от създаването на Дружество на писателите – Плевен се проведе в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”. Част от честването беше и връчването на годишните награди на Дружеството на името на първия му председател Александър Муратов. Сред гостите бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, заместник-кметът Стефан Милев, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, лидерът на АБВ Румен Петков, издателят Иван Гранитски, общински съветници, общественици.

   В поздрава си към плевенските творци кметът Спартански им пожела да са здрави, успешни и все така творчески личности. Той им благодари за това, че споделят своите чувства, мисли и вътрешни възприятия с читателите, зрителите и слушателите.

   Председателят на Дружеството Христина Комаревска представи историческа справка за създаването на организацията и мястото й в културния живот на Плевен, а автори от различни поколения четоха свои творби. Бяха присъдени и следните отличия за книги, излезли от печат през 2017 г.: за поезия – на Ена Цветанова за книгата й „Реплики”, за проза – на Цветан Лалов за книгата „Вятърът, от който завет няма”, за литературна критика – на Лалка Павлова за книгата „Стефан Стамболов – един образ две творчески визии”, за документалистика – на Татяна Любенова за книгата „Книга за художниците”, за детска литература – на Гергина Давидова за книгата „Не си отивай, лято” и за преводна литература – на Люлин Цветанов за книгата „Синеокият котарак Кефир”. Наградата за цялостно творчество тази година бе присъдена на Петко Спасов, който празнува и 90 години.

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Автогарата получи официално статут

понеделник, 12 ноември 2018
315

Коледен базар ще отвори отново…

понеделник, 12 ноември 2018
216

Приключват планираните основни ремонти на…

понеделник, 12 ноември 2018
85

Покана за публично обсъждане за…

понеделник, 12 ноември 2018
212