Днес се открива шестото издание на ДЖАЗ ФЕСТ ПЛЕВЕН

2136

Днес се открива шестото издание на ДЖАЗ ФЕСТ ПЛЕВЕН

От 8 до 11 септември за шести път в Плевен ще се проведе AUTUMN JAZZ FEST – PLEVEN, организиран и финансиран от Община Плевен. В четири поредни вечери в парка на Регионалния исторически музей ще се представят  утвърдени знакови музиканти и млади таланти, групи в българския и европейски джаз, изпълняващи различни направления в джаза - смуут джаз, фюжън, ню фънк и ню джаз, соул, аренби. AUTUMN JAZZ FEST – PLEVEN е едно от най-значимите ежегодни културни събития в града ни, част от Културния календар на Община Плевен.

Фестивала ще открият гостите от Сърбия – FISH IN OIL – известни музиканти, боравещи изкусно с музикалното наследство на Балканите, смесвайки го с новаторските си идеи и недостижими изпълнителски качества, както  и едни от най-интересните и обичани млади  български музиканти TROMBOBBY, СИМО И ЕДИНСТВЕНИТЕ ИМ ПРИЯТЕЛИ – Евден Димитров – бас, Радо Казасов  - барабани, и Петър Йотов – китара. Всички те са участвали в значими фестивали в България, както и в много престижни музикални форуми в чужбина, където техният атрактивен начин на представяне винаги е предизвиквал интереса и овациите на публиката.

Във втората фестивална вечер за първи път ще участва БИГ БЕНД ПЛЕВЕН с диригент Пламен Марков,  силното плевенско присъствие допълва  с изпълненията си Татяна Трифонова, завършила плевенското музикално училище, но живееща от доста години в Мароко, а след тях е концертът на КВАРТЕТ ВЛАДИГЕРОВИ – вълнуващи, невероятно талантливи и атрактивни музиканти. Заедно с известните наследници на фамилия Владигерови - Константин и Александър Владигерови, ще гостуват и Васил Хаджигрудев и Стоян Янкулов – Стунджи.

В третата фестивална вечер ще чуем Пиеро Епифания квинтет. Групата  ще представи едно ритмично пътешествие, започващо от стилове като реге, преминавайки през афро-перуански ритми, стигайки до етиопския джаз, смесвайки латиноамерикански и африкански поджанрове с джаз и фолклорни елементи.  Ще гостуват и изтъкнатите музиканти от АНТОНИ ДОНЧЕВ ТРИО 3 UP: Антони Дончев – пиано, Росен Захариев – Роко - корнет, флюгелхорн, ударни, и Павел Терзийски – глас и  електроника. Те са известни със своята художествена и артистична безкомпромисност и със собствен стил в импровизационната музика и джаза.

В заключителната вечер на фестивала на 11 септември, неделя, почитателите на джаза ще чуят от 20.00 ч. представянето на албума „Соната 57” от творби на световноизвестния и обичан музикант Милчо Левиев. Над 40 музиканти от България и чужбина завършват албума като поклон пред таланта на Милчо Левиев. В представянето на албума на плевенска сцена ще се изявят Вики Алмазиду- вокал, Антони Дончев - пиано и бенд лидер, Васил Хаджигрудев – бас, Димитър Семов – барабани, Тодор Бакърджиев – тромпет.  Гост - Теодосий Спасов – кавал.

Фестивалът ще завърши с един нов проект на Христо Йоцов и Михаил Йосифов със заглавие „Йо-йо бенд”. Идеята е на формация, в която те са титуляри и автори на музиката, да гостуват различни музиканти -  както утвърдени имена, така и млади изпълнители, които тепърва ще се доказват на професионалната сцена. В този проект ще участват Михаил Йосифов – тромпет, Арнау Гарофе Фарас – саксофон, Стийв Хамилтън – пиано, и Христо Йоцов – барабани.

Всяка вечер концертите ще бъдат с начален час 20 и 21 ч., входът е свободен.

 

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Плевен грейна в коледна украса

Плевен грейна в коледна украса

сряда, 06 декември 2023
232

Община Плевен реализира успешно бюджетна линия/проект „Подкрепа на Община Плевен за ефективно и ефикасно изпълнение на ПРР“

Община Плевен реализира успешно бюджетна…

сряда, 06 декември 2023
176

Изложба представя важни моменти от живота на легендарния военачалник ген. М. Д. Скобелев

Изложба представя важни моменти от…

сряда, 06 декември 2023
156

Над 4 000 жители на община Плевен ще празнуват имен ден на Никулден

Над 4 000 жители на…

вторник, 05 декември 2023
208