Честваме 146 години от Плевенската епопея

1638

Честваме 146 години от Плевенската епопея

       Десети декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение, беше отбелязан по традиция на централния площад „Възраждане” пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Тържественият ритуал започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от храмовете в града. 

       Слово по повод 146 години от паметния 10 декември 1877 г. произнесе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов: „Днес отново е 10 декември - Ден на памет и признателност! 146 години след славната Плевенска епопея, ние свеждаме глави пред подвига на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашата свобода – десетки хиляди войници и офицери, руснаци, украинци, грузинци, поляци, финландци, молдовци и румънци. Към тях е нашата вечна признателност! Техният подвиг ще се помни вечно! Вечна слава на загиналите за свободата на България!“.

       В знак на признателност венци и цветя пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” поднесоха народни представители от 49-ото Народно събрание на Република България, областният управител Виолета Иеремиева и нейните заместници, председателят на Общинския съвет – Плевен доц. Иван Малкодански и общински съветници, бивши кметове на Плевен, представители на държавни и обществени институции и организации, политически партии, военнослужещи от Българската армия, стотици плевенчани и гости на града.  

       Празничен концерт с участието на Плевенската филхармония, Общинския хор „Гена Димитрова” и хора при Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев” се провежда в залата на ДКТ „Ив. Радоев”. Концертът е под диригентството на Георги Милтиядов.

       По повод 146 години от Освобождението на Плевен всички обекти на Регионалния военноисторически музей работят с вход свободен.  

       Музей на открито посреща плевенчани и гостите на града на 10 декември - Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение. Инициативата е на председателя на Общинския съвет, доц. Иван Малкодански, съвместно с Дружество „Традиция“ – „Васил Ганчев – Плевналията“.

       Хладно и огнестрелно оръжие, въоръжение, снаряжение, униформи на войници от периода на славната Плевенската епопея са подредени в района до сградата на Областната администрация в часовете до 13.00. По време на инициативата желаещите имат възможност да се снимат и с воини, облечени в автентични униформи.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Уреди за пречистване на въздух получи като дарение детска градина в Плевен

Уреди за пречистване на въздух…

вторник, 27 февруари 2024
157

Централната част на Плевен грее в червено и бяло

Централната част на Плевен грее…

вторник, 27 февруари 2024
157

32 отбора от страната се включват в турнир по футбол „Национална купа 3 март“ в Плевен

32 отбора от страната се…

вторник, 27 февруари 2024
91

Плевен чества 3 март с тържествен ритуал, концерти и изложби

Плевен чества 3 март с…

вторник, 27 февруари 2024
225