ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ПЛЕВЕН!

946

   Тържествено заседание на Общински съвет – Плевен по повод връчване на звания „Почетен гражданин на Община Плевен” се проведе в Актовата зала в Общината. Със званието бяха удостоени проф. Славчо Томов – ректор на Медицинския университет в града, и Иван Миндиликов – кмет на Плевен от 1924 до 1931 година, от чието име почетната грамота прие дъщеря му Райна Миндиликова.

   Тържественият ритуал по повод Празника на Плевен – 15 май, започна с церемония по издигане на знамената и водосвет за здравето и благоденствието на жителите на града. Гости на празника бяха народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, присъстваха областният управител на Област Плевен Мирослав Петров и неговите заместници, председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, общински съветници, делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон /Русия/, Плоцк /Полша/, Браила /Румъния/, Бурса /Турция/, Битоля и Кавадарци /Македония/, от испанския град Гандия, бивши кметове на Плевен, почетни и заслужили негови жители, плевенчани и гости на града.

   Със слово по случай празника към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански: „Днешният ден е за памет и признателност, за равносметка и планове за бъдещето. Памет и признателност за всички тези, които работеха преди да дойдем ние, които създадоха сърцато основите на града. С гордост показваме на нашите гости възстановената Градска градина и водната каскада, преобразения площад пред ДКТ „Иван Радоев”. Работим за това Плевен да става още по-красив и цветен, да бъде повод за гордост за всички плевналии, където и да са по света. Днес е ден и да си кажем какво не ни достига, за да направим града ни такъв, какъвто го виждаме в мечтите си. Хората ежедневно изискват от нас и ние сме длъжни да им даваме все повече, затова са ни гласували доверие и трябва да го оправдаем. Ще ми се да вярвам, че всички заедно ще успеем - ако работим в една посока, с общи усилия, с общ ум, дух, сърце и талант ще направим Плевен такъв, какъвто искаме да го оставим на децата ни. Нека бъдещият ден е цветен и красив, това зависи от всички нас и вярвам, че можем да го постигнем заедно, ако работим със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето. Нека Бог да пази Плевен и България! Честит празник, плевналии!”, каза г-н Спартански.

   Програмата продължи с церемония по тържествено връчване на тамбур мажор на първия в страната ученически гвардейски духов оркестър от СУ „Иван Вазов”, на която присъства бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част, и  церемония спектакъл „Искри”.  

   Домакини и гости се отправиха към зеленото пространство до Големия фонтан, където беше открит новият паметник на световноизвестния незабравим изпълнител и композитор Емил Димитров. Средствата за изработването бяха набрани с поредица дарителски инициативи на организации и граждани. Автор на паметника е скулпторът Константин Симеонов-Костика.

   Вечерта Празникът на Плевен продължава с два концерта на площад „Възраждане”. От 20.30 часа на сцената ще се качат група „Хоризонт”, а от 21.30 часа - рок група „Легендите”. За финал ще има празнична заря.

 

 

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

ПЛЕВЕН ЧЕСТВА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА…

четвъртък, 20 септември 2018
290

За първи път Плевен посреща…

сряда, 19 септември 2018
609

„ИНЖСТРОЙ” ПРОДЪЛЖАВА ТЕКУЩИТЕ РЕМОНТИ В…

понеделник, 17 септември 2018
118

НА РАБОТНА СРЕЩА КМЕТОВЕТЕ НА…

сряда, 12 септември 2018
415