Битката при Страцин от 1944 г. пресъздават край плевенското село Брестовец

162

Битката при Страцин от 1944 г. пресъздават край плевенското село Брестовец

Битката при Страцин от 1944 г. ще бъде пресъздадена на 29 септември, неделя, край плевенското село Брестовец. Възстановката е по случай 80 години от боевете при Страцин, организатори са Клуб за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“, съвместно с Национален военен университет (НВУ) „В. Левски“ - Велико Търново, с финансовата подкрепа на Министерство на отбраната и Община Плевен. Началото на събитието в неделя е в 12.00 часа.

В представянето на историческия епизод ще участват 80 от членовете на клуба с точни копия на униформи на двете воюващи армии и оригинални снаряжения, курсанти от НВУ „Васил Левски“, от Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“. Участват и реконструктори от Национално дружество „Традиция“. Събитието е и с международно присъствие - 10 реконструктори от клуб „Deutschefreikorps”, Република Румъния, информира д-р Дочо Николов, представител на организаторите.

Събитието ще започне с демонстрации на колекционерска бойна техника от периода и копия на оригинални снаряжения и униформи. Публиката ще има възможност да види камион „Мерцедес - Бенц“ от 1942 г., разузнавателен автомобил „Фолксваген - Кюбелваген“ от 1942 г., „Феномен - Гранит“ от 1936 г. и немски мотоциклети с кош от моделите „Цюндап“ КС 650 и БМВ 75, оригинално противотанково немско оръдие ПАК 40, действаща реплика на полево оръдие ПАК 36, както и реплика на минохвъргачка Granatwerfer 34 и др.

На възстановката са поканени ветерани от войните, ученици от Плевен и региона, с цел повишаване на военно-патриотичното възпитание сред младежта и правдиво показване на героизма и бойните успехи на българските воини и Българската армия.

Битката за Страцинската укрепена позиция е част от Страцино-Кумановската операция на 1-ва Българска армия (БА). Проведена е от 8 октомври до 14 ноември 1944 г., успоредно с Нишката и Брегалнишко-струмишката настъпателни операции на 2-ра и 4-та армии. Операцията се провежда с цел пресичане пътя за отстъпление на Група немски армии „Егея“ от Гърция към Централна Европа, както и овладяване на Скопие. Българските войски започват настъпление по всички фронтове на 8 октомври и още същия ден влизат в Крива паланка. Последователно се водят боеве за хребета Стражин (18 октомври) и се заемат позиции за атака към ридовете и хълмовете около село Страцин, чиято естествена непристъпност е допълнена от ешелонирана немска отбрана с няколко реда окопи, бетонни укрепени точки и бункери, защитени от минни заграждения и прегради от бодлива тел. Страцинската позиция е част от ешелонираната в дълбочина немска отбрана в направление Бояново и Куманово-Скопие.

На 22.10.1944 г. започва щурмът на самите позиции. 

След като българското главно командване осъзнава, че фронтален щурм срещу добре укрепения противник е невъзможен, заповядва атака в две направления, насочени срещу немските флангове, което се оказва правилно решение и немците постепенно губят позиция след позиция, което води до пробив и срив на отбраната им. В жестоките тридневни боеве 1-ва армия отвоюва Страцинската позиция с цената на много жертви и успява да деблокира обкръжените си бойни другари от 1-ви пехотен Софийски полк. За германците настъпват критични моменти и е взето решение за всеобщо отстъпление. На 13.11.1944 г. първите наши части влизат в Скопие. 

В Страцинската битка от участват 1-ва и 2-ра пехотни дивизии, 11-а конна дивизия, парашутната дружина и части от Бронираната бригада. Противостоящите немски сили се състоят от части от 22-ра пехотна дивизия, 117-а егерска, 967-а крепостна бригада на Вермахта, 11-а полева дивизия на Луфтвафе и елементи от 21-ва СС дивизия „Скендербег“.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Тази събота: „Фестивал на семейството“ в Плевен с Дара, Нина Николина, участници в „Гласът на България“, водещи – Иван и Андрей

Тази събота: „Фестивал на семейството“…

четвъртък, 26 септември 2024
174

Нов общински съветник положи клетва в Общински съвет - Плевен

Нов общински съветник положи клетва…

четвъртък, 26 септември 2024
110

Общински съвет - Плевен заседава на 26 септември, нов общински съветник полага клетва

Общински съвет - Плевен заседава…

сряда, 25 септември 2024
224

Битката при Страцин от 1944 г. пресъздават край плевенското село Брестовец

Битката при Страцин от 1944…

сряда, 25 септември 2024
163