Арт Център Плевен представя новата изложба на творческия тандем Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика

549

Арт Център Плевен представя новата изложба на творческия тандем Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика

Ценителите на изящното изкуство в Плевен имат възможност да разгледат в следващите две седмици новата изложба на тандема Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика в Арт Център Плевен. Експозицията е в памет на Костика, творецът напусна този свят през 2019 г. Съпругата му Убавка Тончев се представя както със скулптури, така и с платна - живопис и маслен пастел. 

Откриването на изложбата уважиха колеги, приятели и ценители на изобразителното изкуство. За творчеството на Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика говори Светла Тончева, уредник в галерията, която сподели своите дългогодишни впечатления от творческия тандем и анализира художествените светове на двамата автори.

Специална част от творческата вечер бе и поднесеният музикален поздрав към гостите и скулпторката - изпълнение на роял от нейната внучка Лана.

Убавка Тончев благодари на публиката и каза, че е щастлива да сподели своето изкуство с всички присъстващи, защото истинската цел на създадените от нея творби е да радват другите.

Убавка Тончев е родена в Топли дол, Сърбия. Завършва Националната художествена академия в София със специалност „Скулптура“, след което идва в Плевен и започва творческият й път, на който се отдава изцяло вече 45 години. Със съпруга си Константин Симеонов - Костика са един от най-колоритните творчески тандеми от групата на плевенските художници. Творят и живеят в град Долни Дъбник, където освен ателие имат и собствена леярна, за да няма чужда намеса в творческия процес. Произведения на Убавка Тончев са притежание на световни галерии и частни колекции. Убавка и Костика печелят признание и много награди. Носители са и на престижното отличие на плевенските художници „Художник на годината“ на името на Св. Пимен Зограф.

Свалете в PDF