Ангел Атанасов е носителят на наградата за журналистика „Северно ехо” за 2021 г.

2223

Ангел Атанасов е носителят на наградата за журналистика „Северно ехо” за 2021 г.

Традиционните награди за журналистика „Северно ехо” бяха връчени на церемония  в Пресклуба на БТА. Официалните гости на събитието -  областният управител на Плевен Марио Тодоров и кметът Георг Спартански, обявиха тазгодишните носители и връчиха призовете.

Наградата за журналистика „Северно ехо“ – за дългогодишен принос в журналистическата професия, получи Ангел Атанасов, дългогодишен бивш кореспондент на в. „Труд“, на местни и национални издания. 

За навършване на кръгли годишнини на церемонията бяха отличени журналистите Христина Комаревска – секретар на Дружеството на СБЖ – Плевен,  и Николай Колев – кореспондент на „Дарик радио”.

Плевенската филхармония бе удостоена със „Северно ехо – за принос в издигане публичния образ на Плевен в национален мащаб“. Поради отсъствие на директора на културния институт отличието – грамота и картина от Валери Петров „Каскадата – Плевен“, получи музиковедът Августина Серафимова. Тя припомни събитията, с които филхармонията е обогатила музикалния живот на много градове в страната. „Най-доброто от Уебър“ бе акцент в Двореца на културата и спорта във Варна и зала 1 на НДК – София, със солисти от Англия, Норвегия, Германия, Италия под палката на Себастиан де Доменико. През 2019 г. филхармонията бе удостоена с „Кристална лира“, подчерта тя. „Проектът „Да послушаме кино“ с Хилда Казасян и екип бе изнесен в големи зали, летни театри и фестивали в десетки градове. Постижението също бе удостоено с „Кристална лира“, отбеляза Серафимова. Проектът „Годишните времена“ на Вивалди – Пиацола, със солист Веско Ешкенази, бе показан също в летни театри и големи зали в десетки градове и в столицата, посочи музиковедът. Тя подчерта, че постижение е изпълнението на Голямата меса номер 3 на Брукнер с Йордан Камджалов в Плевен и зала „България“ – София, операта „Набуко“ от Верди, показана в Плевен и Ямбол, спектакълът „Аве Мария“ – коледен подарък със солист  Люси Дяковска, в Плевен, София и Варна. Главният диригент, маестро Деян Павлов, получи наскоро „Златна лира“, припомни Августина Серафимова.

Наградата „Северно ехо“  е учредена от Община Плевен  и дружеството на СБЖ в града през 2006 г. и носи името на един от най-влиятелните вестници в Плевен, излизал 1921-1944 г.

Свалете в PDF