Актуализираната бюджетна прогноза за периода 2022 – 2024 година беше приета единодушно

1640

Актуализираната бюджетна прогноза за периода 2022 – 2024 година беше приета единодушно

       С пълно единодушие съветниците одобриха днес актуализирана бюджетна прогноза за периода 2022 - 2024 година за постъпленията от местни приходи и разходите за местни дейности на Община Плевен, както и индикативен разчет на средствата от Европейския съюз за същия период.

       Бюджетните прогнози за 2022 год., 2023 год. и 2024 год. са разработени на база действащи стратегически документи в Община Плевен, като „Концепция за пространствено развитие на Община Плевен (2014 - 2025 г.)”, „Интегриран план за градското възстановяване и развитие на Плевен (2014 – 2020 г.)” и др., планираните средства и касовото изпълнение на бюджетите от предходните години, приетия с Решение № 461/25.02.2021 година Бюджет на Община Плевен, както и Закона за Държавния бюджет на Република България за 2021 год. За периода не се предвижда изменение на размерите на данъците и таксите, постъпващи по бюджета на Общината в частта „Местни приходи”, което е тенденция за устойчивост на местните финанси. Не са предвидени съществени отклонения в приходите от „Данък при придобиване на имущество по дарения и възмезден начин”, при все че този вид приход е пряко обвързан с динамиката на пазара на недвижими имоти, при която през последните няколко години не се наблюдават съществени изменения.

       В бюджетна прогноза за периода 2022 - 2024 година намират отражение действията, насочени към повишаване събираемостта на местните приходи и ефективно и целесъобразно разходване на общинските средства, целящи поддържане и развитие на предоставените от Общината услуги, съобразени с потребностите на местната общност. Това се постига чрез усъвършенстване на системите на финансово управление и контрол, спазване на фискални правила и ограничения, усвояване на средства от Европейските фондове, създаване условия за развитие на местната икономика и други.

Свалете в PDF