35-годишният Ангел и 4-годишният му син Тервел от Плевен извадиха кръста на Богоявление от водите на река Вит

1282

35-годишният Ангел и 4-годишният му син Тервел от Плевен извадиха кръста на Богоявление от водите на река Вит

       Ритуално хвърляне на православния кръст на големия християнски празник Богоявление (Йордановден) се проведе днес във водите на река Вит в района на Историческия мост при с. Ясен. В организирания по традиция от Община Плевен ритуал се включиха музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев”, свещеник отслужи празничен молебен. Пред многобройната публика, сред която бяха председателят на Общинския съвет – Плевен доц. Иван Малкодански и бриг. ген. Юлиян Радойски, командир на гарнизон Плевен, в надпреварата за кръста във водите на река Вит се впуснаха близо 50 мъже и младежи. Курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски“, освен като зрители, се включиха и като участници в ритуала.

       Първи до светинята стигнаха 35-годишният Ангел Томов и 4-годишният му син Тервел от Плевен. Победителите участваха семейно, в реката влезе и по-големият син Самуил. Ангел е фризьор по професия, участва за първи път в ритуала, а усещането от преживяното определи като уникално. Той честити на имениците и пожела на всички най-вече здраве и късмет. 

       Победителите бяха поздравени от кмета д-р Валентин Христов, който допълни, че паричната награда ще бъде връчена официално на оперативно заседание на ръководството на Общината.

       Според народните вярвания, който извади кръста от водата на Богоявление, е честит и здрав през цялата година. 

Свалете в PDF