Отменено е нареждането за носене на защитни маски

1869

Отменено е нареждането за носене на защитни маски

       Отменено е нареждането на здравния министър Кирил Ананиев гражданите да носят защитни маски, когато се намират в закрити или на открити обществени места.

       Отмяната е разписана в Заповед № РД-01-169 от днес, 31.03.2020 г.

       Министерството на здравеопазването препоръчва на всички лица да използват защитни маски в закрити и открити обществени места, включително и в обществения транспорт. Препоръката е свързана с разпространението на COVID-19 у нас, както и с научните данни за случаи на безсимптомно протичане на вирусната инфекция.

       Обръща се внимание, че при безсимптомното протичане на заболяването, посещението на обществени места предполага повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията за дистанция между хората. Ето защо носенето на маска от здрави хора способства за предпазване и при контакт със заразени повърхности. От друга страна, в случай на безсимптомно протичане на заболяването, носейки маска болният предпазва околните.

       Министерството на здравеопазването напомня, че основният начин за предпазване от COVID-19 е спазването на висока лична хигиена и физическа дистанция.

Свалете в PDF