Нощните заведения могат да работят на открито при 50 % от капацитета си, спортните мероприятия се провеждат без публика, на групови празненства е разрешено присъствието на до 30 души

1982

       Считано от утре, 10 юли, не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки. Това се посочва в издадената днес Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г. на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

       На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.). 

       Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

       В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.

       Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.

       Пълният текст на Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г., която влиза в сила от 10 юли, може да прочетете в прикачения файл.

Файлове:

zapoved na MZ-rd-01-393.pdf zapoved na MZ-rd-01-393.pdf
Свалете в PDF