Парк-музей "Ген. М. Д. Скобелев"

13474

Парк-музей

Паметник на културата с национално значение. Създаден в периода 1904 – 1907 г. по инициатива на комитета „Цар Освободител Александър ІІ с председател Стоян Заимов.

Мемориален парк-музей, разположен в югозападната част на Плевен, на мястото, където се сражава отрядът на ген. М. Д. Скобелев и където се водят най-ожесточените боеве по време на третия щурм за Плевен на 11 – 12 септември 1877 г. При Зелените възвишения загиват около 6 500 души от 13 – хилядния отряд на ген. М.Д. Скобелев. 

В центъра на парка е издигната Братска могила-костница. Върху нея, в специално направени ниши от бигор са поставени 4-и 9-фунтови оръдия от Руско-турската война 1877-1878 г., а на върха е поставен Георгиевски кръст за храброст.

Интериорът на костницата е преустроен в чест на 100-годишнината от Плевенската епопея. В елипсовидни медальони са изписани имената на полковете от отряда на ген. М. Д. Скобелев, които се сражават на 11-12 септември 1877 г. В саркофаг от черен полиран гранит, поставен в центъра на костницата, се съхраняват костите на воини от Скобелевия отряд, загинали по време на ІІІ-я щурм за Плевен.

В непосредствена близост до братската могила-костница е редут „Исса ага”, реставриран с изграждането на парка. Девет братски могили и паметници пазят спомена за загиналите при Зелените възвишения.

Паркът е изграден с доброволни дарения от целия български народ. В началото на парка са поставени бюст на ген. М. Д. Скобелев и паметна плоча с текст за изграждането на парка. Главният вход е оформен с дула на руски оръдия. Входната врата е изработена по проект на П. Деянов и изпълнена в Софийския арсенал. От двете страни на входа са поставени 24-фунтови оръдия от състава на батареята при командния пункт на Александър ІІ на позициите при с. Радишево. Оградата е изпълнена през 1904 г. по проект на инж. майор Селяновски, а през 1907 г. е преустроена по проект на П. Деянов. Паркът е изграден по план на Жул Лошо, управител на княжеските паркове в София и изпълнен от Д. Гюлеметов. Главната алея е покрита с разноцветни речни камъчета във вид на мозайка с мотиви на българска национална шевица. Оригинални оръдия от руско-турската война 1877-1878 г. са подредени в батареи около братската могила-костница и при главната алея на парка.

Скобелев парк е тържествено открит заедно с къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” и параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец” на 3 септември 1907 г. в присъствието на българския княз Фердинанд І, височайши гости от Русия министри, депутати, граждани и гости на града. В Скобелев парк се намира управлението на Военноисторическите къщи музеи, впоследствие превърнато в Къща музей „Стоян и Владимир Заимови”.

Създаден на място, където се водят най-кръвопролитните сражения за Плевен, Скобелев парк-музей се вписва в категорията на мемориалните музеи, изградени на бившите бойни полета. 

Работно време - по предварителна заявка

064/ 83 02 51

уеб сайт: www.panorama-pleven.com  

Вход свободен

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Град Плевен

Град Плевен

понеделник, 23 октомври 2017
13935

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

неделя, 22 октомври 2017
14499

Парк-музей

Парк-музей "Ген. М. Д. Скобелев"

събота, 21 октомври 2017
13475

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

петък, 20 октомври 2017
18677