Крепостта Сторгозия

14629

Крепостта Сторгозия

Останките от крепостта “Сторгозия” се намират в парк “Кайлъка”на около 4 км южно от град Плевен. Изградена е на високо равно плато, на левия бряг на река Тученица, естествено защитена от стръмните брегове на реката.

Античното селище Сторгозия води началото си от римска крайпътна станция на Виа Траяна, свързваща Ескус с Филипопол и  намираща се в центъра на съвременния Плевен. По-добрите условия за стопанска дейност привличат заселници от околните малки селища към станцията. В резултат обаче на зачестилите варварски нашествия, римските власти вземат мерки за защита на населението. Възползвайки се от природно укрепения терен на днешния парк Кайлъка изграждат отбранителните си съоръжения. В началото на IV век 31 декара са обградени с мощна крепостна стена, широка 2,20 м и височина 2 м, изградена с ломен камък и спойка от бял хоросан. Трите страни на крепостта са защитени от скали, високи 10-15 м.

В резултат на археологически разкопки, тук са открити две крепостни порти, три подсилващи крепостно-защитната линия кули, останки от жилищни постройки, хореум (обществен склад за зърнени храни). В източната част на Сторгозия са открити останки от раннохристиянска базилика  от 4 век, с внушителните размери – 45,20 м дължина и 22, 20 м ширина. По форма тя е трикорабна, триабсидна с голям притвор от запад. Съдейки по открития археологически материал това култово съоръжение е било с богата вътрешна и външна украса. Археологическите находки от Сторгозия и некрополът ѝ – керамика, оръжия, монети – свидетелстват, че това укрепено селище е просъществувало до края на VI век. През Средновековието, селището продължава да съществува като силна крепост с отлично развити занаяти, търговия, разменни дейности. Местните предания я свързват с последните дни на цар Иван Шишман.

Запазени и реставрирани са укрепителната система, раннохристиянска базилика и хореум.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Град Плевен

Град Плевен

понеделник, 23 октомври 2017
13966

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

неделя, 22 октомври 2017
14550

Парк-музей

Парк-музей "Ген. М. Д. Скобелев"

събота, 21 октомври 2017
13497

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

петък, 20 октомври 2017
18738