Художествена галерия Дарение "Колекция Светлин Русев"

8061

Художествена галерия Дарение

Художествената галерия Дарение „Колекция Светлин Русев” се намира в центъра на града. Открита е през 1984 година с дарения на творби от родения в Плевен художник академик Светлин Русев.

Светлин Русев е известен български художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на БАН. Носител е на много награди за изкуство и на държавната награда „Паисий Хилендарски”. Удостоен е с държавното звание Народен художник. Неговите творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции в България и чужбина.

Колекцията е подредена в уникална по своята архитектура сграда, проектирана и строена за баня от архитект Никола Лазаров ( 1870- 1942 ). Той е основоположник на архитектурното строителство в България. Наречена е „ Турско-римска баня” поради някои специфични помещения в нея с мавританска архитектура. Сградата е архитектурен паметник на културата с национално значение.

През 80-те години е реконструирана и приспособена за музей на изобразителното изкуство. В залите е подредено едно от най- големите дарения в съвременна България. Дарени са над 400 творби- живопис, скулптура, графика от частната му колекция, представящи Ренесанса,модерното българско изкуство, изкуството на Западна Европа, Индия, Африка и Латинска Америка.

На първия етаж на сградата са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век, сред които Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Кирил Петров, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Владимир Димитров- Майстора и други.

Втория етаж е отделен главно за съвременните български художници, като Никола Манев, Веса Василева, Енчо Пиронков и Георги Божилов, но там са изложени също и работи на представителя на виенския сецесион Йозеф Бауер, както и най-старата картина в галерията, работа на неизвестен френски автор от 17 век.

Третото ниво, разположено в кулите на старата баня, показва работи на български гравьори, като Илия Бешков, Владимир Димитров- Майстора и Сидония Атанасова. Тук ценителите могат да видят и картини на известни чужди художници, сред които Пабло Пикасо, Франсиско Гоя, Марк Шагал, Пиер- Огюст Реноар, Салвадор Дали, Йожен Дьолакроа, както и малки скулптури на Огюст Роден и Едгар Дега. Предстои да бъде разкрит модерен графичен кабинет с експозиция към него. Дарителят периодично увеличава колекцията с нови творби.

Композицията от уникална архитектура и изобразително изкуство е изключителна, а усещането, което те обзема още от входа при срещата с образа на Ванга, пресъздаден от самия Светлин Русев- храмово. Галерията се е утвърдила като своеобразен храм на изкуството, в нейните зали се организират вокални и камерни концерти, рецитации и други.

 

За контакти:                                                          Работно време:

5800 Плевен                                               почивни дни: неделя-понеделник 

ул. „Дойран” 75                                           работни дни: вторник-събота

тел: 064/ 83-83-42                                                  /10:00-17:30 ч. /      

e-mail: hg_svetlinrusev@abv.bg                       / Вход  свободен /

                                                                   

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Град Плевен

Град Плевен

понеделник, 23 октомври 2017
14536

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

неделя, 22 октомври 2017
15069

Парк-музей

Парк-музей "Ген. М. Д. Скобелев"

събота, 21 октомври 2017
13996

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

петък, 20 октомври 2017
19449