Град Плевен

13936

Град Плевен

Плевенска община се намира в средната част на Дунавската  равнина, разположена в самото сърце на провинция Мизия. Град Плевен се намира на 160 км от столицата София и на 320 км от Черно море. Седми по население в България и трети по големина в Северна България.

 Хилядолетна е историята на град Плевен, създадена от различни племена и народи, обитавали територията и околността му. Тук през вековете процъфтяват най-различни култури – праисторическа, римска, българска и др. Град Плевен е  известен най-вече с активното си участие в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г.. В хода на войната градът придобива стратегическо значение. Плевен е под обсада 5 месеца и около него се развиват най-кръвопролитните битки между двете воюващи империи – Русия и Турция. Превземането на Плевен е решителен момент в Руско- турската война.

Днес Плевен е модерен, административен, стопански и културен град. Най- силно развитие има леката промишленост, като най-изявени са предприятието за висококачествена конфекция на фирмата „Димитров”, фирма  „Мизия 96” (конфекция) и „Яна“ (трикотаж). Трябва да бъдат отбелязани и завода за сандвич панели „Метекно“ – италианска инвестиция и завода за автомобилни кабели на „Нексанс“ – германска инвестиция. На територията на Плевен се намира и един от петте медицински университета в България, Висш медицински институт–Плевен.

Животът в Плевен тече динамично и тук може да се отдадете на активна почивка и да се насладите на богато разнообразие от културни, развлекателни, спортни дейности, както и възможности за релаксация сред природата. В града ще откриете драматичен театър, филхармония, ансамбъл за народни песни и танци, читалища и библиотеки, галерии, музеи и др. . Главните търговски улици предлагат богата  палитра от магазини,  кафенета, нощни клубове и ресторанти. За любителите на шопинга градът разполага с два мола и няколко по- малки търговски центъра. За киноманите има два киносалона, в които може  да се насладите на качествени филмови продукции. За любителите на фитнеса има  добре уредени зали, оборудвани със сауна и солариум. Наскоро ремонтираният  централен площад и пешеходната зона съчетават природната красота с места за отдих и забавления. Съществува уникална синергия между живописният пейзаж, водната каскада с фонтаните и широките пешеходни алеи. Туристите могат да отседнат в първокласни хотели и да се наслаждават на красивите природни забележителности, както и да разгледат интересни културно- исторически паметници.  В непосредствена близост до града се намира парк “Кайлъка”, който предлага добри възможности за разходки по красивите алеи, тенис кортове, велосипедни алеи, скално катерене, езеро с лодки и др.. Язовирите в парка са подходящи за риболов и водни спортове.

Със своята многовековна история град Плевен е запазил и до днес богатото си културно-историческо наследство. По-голяма част от историческите забележителности на града се свързват с Руско-турската освободителна война. Близо 200 са паметниците, които напомнят на поколенията за най-кървавите битки, които са се водили по тези места. Внимание заслужават и останките от римската крепост “Сторгозия”, която се намира в парк “Кайлъка”, храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” - паметник от Възраждането с национално значение, драматичния театър “Иван Радоев” основан през 1919 г. и др.

                                  Забележителности:

 • Панорама "Плевенска епопея-1877г."
 • Парк-музей "Ген. М. Д. Скобелев"
 • Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец"
 • Къща-музей "Цар Освободител Александър ІІ "
 • Регионален исторически музей
 • Старият мост на р. Вит при Плевен
 • Късноантична крепост "Сторгозия"
 • Драматично-куклен театър "Иван Радоев"
 • Художествена галерия Дарение "Колекция Светлин Русев"
 • Художествена галерия "Илия Бешков"
 • Храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец"
 • Храм "Св. Троица"
 • Храм "Св. Параскева"
 • Парк "Кайлъка"
 • Пещерен музей на виното
Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Град Плевен

Град Плевен

понеделник, 23 октомври 2017
13937

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

неделя, 22 октомври 2017
14505

Парк-музей

Парк-музей "Ген. М. Д. Скобелев"

събота, 21 октомври 2017
13475

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”

петък, 20 октомври 2017
18689