Създаден беше и Организационен комитет за честване 140 години от Плевенската епопея

3153

Създаден беше и Организационен комитет за честване 140 години от Плевенската епопея

         Кметът на Община Плевен Георг Спартански определи състав и на Организационен комитет, който ще работи за подготовката и реализацията на честванията по повод 140-ата годишнина от Плевенската епопея, чиято кулминация ще се състои на 10 декември 2017 год. Членове на комитета са заместник-кметовете Милен Яков, Стефан Милев и арх. Невяна Иванчева, директорът на Регионалния военноисторически музей доц. Милко Аспарухов, д-р Володя Попов - директор на Регионалния исторически музей, директорът на ДКТ „Ив. Радоев” Васил Василев, Мирослав Минчев - директор на ХГ „Ил. Бешков”, председателят на СБХ - Плевен, Валентин Асенов, директорът на ПГПЧЕ Юрий Тодоров, главният инженер на Община Плевен Владислав Иванов, полк. Николай Бешев - началник на Единния център за начална подготовка, началниците на отдел „Култура” и „ВО и протокол” Стефка Григорова и Светлана Костадинова.

         Организационният комитет проведе първото си заседание, водено от Георг Спартански, на което обсъди приоритетните си дейности - да се изготви конкретна програма по повод честване на годишнината в раздели: научни събития, културни събития, ремонтни дейности. В срок до 25 януари всеки от членовете на комитета трябва да представи своите идеи и предложения в съответните направления, които ще бъдат обсъдени на заседание на 27 януари. Сред приоритетните задачи на комитета са изработването на мото и графично лого на   честванията.

         Освен 140 години от своето Освобождение през 2017 год. Плевен ще отбележи по достойнство и 110 години от създаването на първата мемориална структура в Следосвобожденска България - „Военноисторически музеи” - Плевен, 40 години от построяването на Панорама „Плевенска епопея 1877 год.”, 135 години от смъртта на ген. М. Д. Скобелев и 10 години от откриването на неговия паметник в Плевен.

         По повод значимите годишнини бе учреден и Инициативен комитет с участието на кметове на Плевен в различни периоди, народни представители от Плевенския район, интелектуалци, представители на бизнеса.

        

Свалете в PDF