Ремонтират емблематични плевенски сгради

3290

Ремонтират емблематични плевенски сгради

Започна цялостният ремонт на покрива на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Рехабилитацията, на стойност 60 хил. лева, се финансира от Община Плевен. Дейностите са повече от наложителни, защото течовете застрашават панорамното платно, както и параметрите на влажност във фондохранилищата, разказа директорът на Дирекция „Военноисторически музеи” доц. Милко Аспарухов. Проблемът е стар, досега временно е овладяван с частични ремонти, едва сегашното ръководство на Общината в лицето на кмета Георг Спартански намери кардинално решение, подчерта доц. Аспарухов.

         В края на изминалата седмица приключиха ремонтните дейности на покрива на зала „Балканстрой”, в която просмукващата се влага разрушаваше скъпоструващата настилка на баскетболтното игрище и възпрепятстваше провеждането на тренировки и срещи. За тях бяха отделени 50 хил. лева от бюджета на Община Плевен. Изпълнител и на двата обекта е „Стройпродукт” ЕООД - Плевен.

         През летните месеци беше рехабилитирана и покривната конструкция на ХГ „Дарение Светлин Русев”. Това стана възможно благодарение на средства от дарител, пожелал да остане анонимен. Ремонтът и монтираната на последния трети етаж климатична система, осигурена от Община Плевен, ще  гарантират съхраняването на  шедьоврите от световни автори. Със средства на Общината беше закупена и нова озвучителна техника за галерията.

         На следващ етап ще бъде сменена дограмата в северната част на уникалната сграда, също със средства на дарителя. 

Свалете в PDF