Посланикът на Беларус: Отношенията ни с България се активизират

157

     Посланикът на Беларус Н. Пр. Владимир Воронкович и заместник-ръководителят на мисията Олег Белов бяха на официално посещение днес в Плевен. Придружавани от проф. Тодор Трифонов - представител на Търговско-промишлената палата на Беларус у нас, те се срещнаха с кмета Георг Спартански.

      Последната година беше плодотворна за активизирането и разширяването на отношенията между България и Беларус, е оценката на Н. Пр. Владимир Воронкович. Страната ни беше посетена от министъра на външните работи Даниел Митов, председателя на Парламентарната група по икономика и туризъм Петър Кънев, както и от Иван Станков - председател на Парламентарната група за приятелство с Беларус. През м. юни 2016 год. за пръв път през последните осем години се проведе съвместно заседание за междуикономическо сътрудничество. За пръв път беше създадена и съвместна работна група в областта на селското стопанство. Успешна е дейността на работната група по туризъм, както и на смесената комисия по транспорт. Всичко това е повод за оптимизъм, подчерта Посланикът на Беларус. Той отправи покана към нашите представители на бизнеса за участие в предстоящия през м. октомври в Минск икономически форум, изтъквайки, че извън тази проява беларуската дипломатическа мисия е готова да откликне на всяка съвместна бизнесинициатива и да съдейства за нейното осъществяване.

       На 26 март се навършват 25 години от установяването на дипломатически отношения между България и Беларус. По повод юбилея планираме редица съвместни инициативи с българското Министерство на външните работи, информира още Н. Пр. Владимир Воронкович. Дипломатът съобщи, че от 1 февруари страната му е въвела 5-дневно безвизово пребиваване за чужденци от 80 държави, в т.ч. и България, като подготвя този срок да бъде удължен в рамките на две седмици.

    Освен на междуправителствените отношения отделяме сериозно внимание и на регионалното сътрудничество. В тази връзка сме удовлетворени от възобновяването на контактите между Плевен и Брест. Двата града са с богата история, уникална природа, близки традиции, подчерта още г-н Воронкович. В контекста на постигнатите партньорски отношения между 13 български и беларуски висши учебни заведения той предложи при интерес от страна на плевенския Медицински университет да съдейства за установяване на контакти с Медицинския университет в град Гродно, чиято история датира от 1775 год.

       От своя страна Георг Спартански увери Посланика на Беларус, че отношенията с побратимените на Плевен градове са важен приоритет в работата му и една от първите му цели като кмет е възстановяването на тези, които са останали в застой през последните години. В резултат контактите с Брест вече са активни. Делегация от беларуския град посети града ни по повод 10 декември - Деня на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение, подписан беше и договор за сътрудничество между търговско-промишлените палати на двата града, припомни кметът. Той изрази готовност да посети Брест и да почерпи полезни практики за добро управление на града.

       Георг Спартански разказа и за подготовката за отбелязването на редица важни годишнини - 140 год. от Плевенската епопея, 110 год. от създаването на Военноисторическите музеи и 40 год. от построяването на Панорама „Плевенска епопея 1877 год.”.

       Кметът връчи на Н. Пр. Владимир Воронкович почетен плакет на Община Плевен и му подари картина, изобразяваща камбанарията на най-стария плевенски храм „Св. Николай”, на художника Валентин Асенов.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Президентът Румен Радев ще е…

сряда, 22 февруари 2017
676

За толерантна агитационна кампания отново…

вторник, 21 февруари 2017
95

Тролейбусно трасе се нуждае от…

вторник, 21 февруари 2017
163

Само две заведения в Плевен…

вторник, 21 февруари 2017
232