Георг Спартански: Институтът по лозарство и винарство е гордостта на Плевен

3050

Георг Спартански: Институтът по лозарство и винарство е гордостта на Плевен

        Един от най-старите български празници - Трифон Зарезан, беше почетен по традиция с ритуално зарязване на лозите. Гости на домакините от Лозаро-винарския институт в Плевен бяха служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, областният управител Ралица Добрева, кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

         Тук съм, за да дам знак на българските лозари и винари, че трябва да имат тясна връзка с науката, подчерта министър Бозуков. Той изрази надежда, че тежките зимни условия няма да се отразят съществено на реколтата тази година. Според него произведените у нас 128 милиона литра вино през 2016 год. и очакваният износ на 62 милиона от тях ще запазят авторитета на страната ни на винената карта на Европа.

         Плевен е с доказани традиции в лозарството и винарството. Неслучайно именно тук е създаден първият на Балканите Институт по лозарство и винарство, който е гордост за града ни с над 100-годишната си история, каза в приветствието си кметът Георг Спартански. Той свърза Трифон Зарезан и с празника Свети Валентин с фразата „С любов за виното и с вино за любовта”.

          Начело с директора на института проф. Иван Пачев гостите зарязаха лозите в експерименталните масиви в м. Томовското. Те бяха поздравени за празника с изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.

Свалете в PDF