Георг Спартански: Институтът по лозарство и винарство е гордостта на Плевен

375

        Един от най-старите български празници - Трифон Зарезан, беше почетен по традиция с ритуално зарязване на лозите. Гости на домакините от Лозаро-винарския институт в Плевен бяха служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, областният управител Ралица Добрева, кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

         Тук съм, за да дам знак на българските лозари и винари, че трябва да имат тясна връзка с науката, подчерта министър Бозуков. Той изрази надежда, че тежките зимни условия няма да се отразят съществено на реколтата тази година. Според него произведените у нас 128 милиона литра вино през 2016 год. и очакваният износ на 62 милиона от тях ще запазят авторитета на страната ни на винената карта на Европа.

         Плевен е с доказани традиции в лозарството и винарството. Неслучайно именно тук е създаден първият на Балканите Институт по лозарство и винарство, който е гордост за града ни с над 100-годишната си история, каза в приветствието си кметът Георг Спартански. Той свърза Трифон Зарезан и с празника Свети Валентин с фразата „С любов за виното и с вино за любовта”.

          Начело с директора на института проф. Иван Пачев гостите зарязаха лозите в експерименталните масиви в м. Томовското. Те бяха поздравени за празника с изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.

Свалете в PDF

Още новини Всички новини

Президентът Румен Радев ще е…

сряда, 22 февруари 2017
676

За толерантна агитационна кампания отново…

вторник, 21 февруари 2017
95

Тролейбусно трасе се нуждае от…

вторник, 21 февруари 2017
163

Само две заведения в Плевен…

вторник, 21 февруари 2017
232